Domů : Podmínky internetu : Definice Lazy Loading

Lazy Loading

Líné načítání je programovací technika, která zpožďuje načítání zdrojů, dokud nejsou potřeba. Běžným příkladem je a webové stránky který brání načítání obrázků, dokud uživatel svitky na jejich umístění na stránce. Líné načítání se používá na webu a v softwaru programy, jako jsou mobilní zařízení a počítače aplikace.

Líné načítání na webu

Líné načítání obrázků na webové stránce může zrychlit dobu načítání od prohlížeč nemusí načítat obrázky, které nejsou viditelné. Při procházení stránky se obrázky načítají dynamicky. Toho je dosaženo pomocí JavaScript který detekuje polohu každého obrázku a určuje, zda je v zobrazitelné oblasti okna prohlížeče. Pokud uživatel přejde dolů na obrázek, JavaScript si vyžádá zdroj z Webový server a zobrazit obrázek na stránce. Pokud se uživatel neposouvá dolů, obrázek se nenačte.

Je možné odložit načítání dalších zdrojů, například souborů JavaScript, CSS, A dokonce i HTML sám. Například webový vývojář může určit, které styly CSS jsou potřebné pro obsah nad okrajem na webové stránce nebo obsah zobrazitelný ve výšce typického okna prohlížeče. Vývojář je může implementovat jako „vložené styly“ nebo styly definované v kódu HTML webové stránky. JavaScript se používá k načtení dalších CSS po načtení stránky nebo jakmile uživatel začne rolovat.

Líné načítání videa je také populární na webu. Je to obzvláště efektivní, protože video soubory jsou obvykle největší zdroje načtené na webové stránce. Namísto odeslání celého videa do zařízení klienta, Webový server posílá pouze malé části videa, zatímco jej uživatel sleduje. Populární weby pro sdílení videí jako Youtube a Vimeo používá líné načítání ke snížení Šířka pásma a zabránit uživatelům v stahování více videoobsahu, než je nutné. To je užitečné zejména pro uživatele s měřeným připojením k internetu, jako jsou mobilní datové tarify.

Při líném načítání videa je běžné načíst několik sekund nebo dokonce několik minut před aktuálním bodem videa. Data videa se ukládají do a nárazník, což pomáhá plynulému přehrávání videí, i když připojení k internetu není konzistentní.

Líné načítání v softwarových programech

Zatímco líné načítání je na webu stále populárnější, používá se v software vývoj na dlouhou dobu. Například an operační systém může pouze zobrazit thumbnail obrázky pro viditelné Ikony v desky. Podobně může program pro prohlížení obrázků načíst pouze viditelné obrázky do knihovny fotografií. To používá méně paměť a zlepšuje výkon aplikace, protože program nenačte nepotřebná data.

https://TechLib.com/definition/lazy_loading

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici Lazy Loading. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co Lazy Loading znamená a je jedním z mnoha internetových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici Lazy Loading užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.