Domů : Podmínky softwaru : Definice MVC

MVC

Zkratka pro „Model-View-Controller.“ MVC je aplikace designový model složený ze tří vzájemně propojených částí. Zahrnují model (datum), pohled (Uživatelské rozhraní) a ovladač (Procesy který zpracovává vstup).

Model MVC nebo „vzor“ se běžně používá pro vývoj moderních uživatelských rozhraní. Poskytuje základní prvky pro navrhování a programy pro desktop or mobilní, jakož i webové aplikace. Funguje to dobře objektově orientované programování, protože s různými modely, pohledy a řadiči lze zacházet jako s objekty a znovu je použít v aplikaci.

Níže je uveden popis každého aspektu MVC:

1. Modelka

Model jsou data používaná programem. To může být databáze, soubornebo jednoduchý objekt, například ikona nebo postava ve videohře.

2. Zobrazit

Pohled je prostředek k zobrazení objektů v aplikaci. Mezi příklady patří zobrazení a okno nebo tlačítka nebo text v okně. Zahrnuje vše, co uživatel vidí.

3. Ovladač

Řadič aktualizuje oba modely a pohledy. Přijímá to vstup a provede odpovídající aktualizaci. Řadič může například aktualizovat model změnou atributů postavy ve videohře. Může upravit pohled zobrazením aktualizované postavy ve hře.

Tři části MVC jsou vzájemně propojeny (viz obrázek). Pohled zobrazí model pro uživatele. Řadič přijímá vstup uživatele a aktualizuje model a podle toho zobrazuje. Zatímco MVC není vyžadováno v designu aplikace, mnoho programovací jazyky a IDE podporovat architekturu MVC, což je pro vývojáře běžnou volbou.

https://TechLib.com/definition/mvc

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici MVC. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená MVC, a je jedním z mnoha softwarových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici MVC užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.