Domů : Formáty souborů : Definice PNG

PNG

PNG, který lze vyslovit „ping“ nebo „PNG“, je komprimovaný rastrová grafika formát. Běžně se používá na webu a je také oblíbenou volbou aplikace grafika.

Formát PNG byl zaveden v roce 1994, poté, co Gif a JPEG formáty už existovaly několik let. PNG proto zahrnuje mnoho výhod obou formátů. Používají se například obrázky PNG bezztrátový komprese jako soubory GIF, takže neobsahují žádné rozmazání ani jiné artefakty, které se mohou objevit na obrázcích JPEG. Formát PNG také podporuje 24bitové barvy, jako je formát JPEG, takže obrázek PNG může obsahovat více než 16 milionů barev. To je významný rozdíl mezi GIF a PNG, protože obrázky GIF mohou obsahovat maximálně 256 barev.

Na rozdíl od formátů JPEG a GIF podporuje formát PNG alfa kanál nebo barevný prostor „RGBA“. Alfa kanál je přidán do tří standardních barevných kanálů (červený, zelený a modrý nebo RGB) a poskytuje 256 úrovní průhlednosti. Obrázky JPEG nepodporují průhledné pixely a obrázky GIF podporují pouze zcela průhledné (ne částečně neprůhledné) pixely. Formát PNG proto umožňuje webovým vývojářům a návrhářům ikon vyblednout obrázek na průhledné pozadí, nikoli na konkrétní barvu. PNG s alfa kanálem lze umístit na jakékoli barevné pozadí a zachovat si svůj původní vzhled, dokonce i po okrajích.

I když má formát obrázku PNG mnoho výhod, není vhodný pro všechny účely. Například digitální fotografie se stále obvykle ukládají jako soubory JPEG, protože soubory PNG zabírají mnohem více místa na disku. Pro animace se stále používají soubory GIF, protože obrázky PNG nelze animovat. Od té doby se navíc GIF stále používají na mnoha webových stránkách prohlížeče teprve nedávno poskytla plnou podporu formátu PNG. Nyní, když většina prohlížečů a programů pro úpravu obrázků podporuje PNG, se však stala populární formát souboru pro webové vývojáře a grafiky.

Přípona souboru: . PNG

https://TechLib.com/definition/png

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici PNG. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená PNG, a je jedním z mnoha termínů formátu souborů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici PNG užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.