Domovská stránka > J > Jak Se Rozdělují Podstatná Jména?

Jak se rozdělují podstatná jména?

Podstatná jména konkrétní, abstraktní, pomnožná, hromadná, látková

Přečtěte si více

Co jsou podstatná jména Pomnožná a hromadná?

U podstatných jmen pomnožných určujeme číslo množné, nikoli pomnožné. Označují větší množství věcí stejného druhu, ale my u nich i přesto určujeme číslo jednotné. Pomůcka: HROMADNÁ podstatná jména – číslo jednotné – označují HROMADU věcí. Jak určit vzor podstatného jména? Vzory rodu ženského jsou žena, růže, píseň, kost. Končí-li jméno na souhlásku, řídíme se vzory: píseň, kost, pokud na samohlásku – vzory: žena, růže. Žena je vzor tvrdý, naopak ostatní (růže, píseň a kost) řadíme mezi vzory měkké (viz též téma Koncovky podstatných jmen: ženský rod).

Jak skloňovat Pomnožná podstatná jména?

Podstatná jména pomnožná zakončená na -y, -any (Hradčany, Poděbrady, Vysočany, Rokycany...) se skloňují podle vzoru hrad, ale ve 2. pádě je tvar bez koncovky (z Hradčan, Poděbrad, Vysočan, Rokycan...). U slov zakončených na -ly, -sy, -zy je v 6. Jak se určují rod u podstatná jména? V češtině rozlišujeme u podstatných jmen tři různé rody: rod mužský, rod ženský a rod střední. Mužský rod se dělí na životný a neživotný. Rod podstatného jména zjistíme pomocí ukazovacích zájmen TEN, TA, TO (ten pes – rod mužský, ta žena – rod ženský, to dítě – rod střední).

Lidé se také ptají, jaké mluvnické kategorie se určují u přídavných jmen?

přídavných jmenpřídavných jmenmluvnické kategorie

pádpřídavné jméno
4. pád (akuzativ)pohlednou (dívku)
5. pád (vokativ)pohledná (dívko)
6. pád (lokál)pohledné (dívce)
7. pád (instrumentál)pohlednou (dívkou)
3 další řádky
Co všechno se určuje u přídavných jmen? U přídavných jmen určujeme:
  • Pád (1. – 7. pád)
  • Číslo (jednotné: pěkný stůl, malý člověk; množné: zlobiví chlapci, utřené stoly)
  • Rod (mužský, ženský, střední)
  • Druh (tvrdé, měkké, přivlastňovací)
  • Vzor (tvrdá: mladý, mladá, mladé; měkká: jarní, jarní, jarní; přivlastňovací: otcův, otcova, otcovo, matčin, matčina, matčino.

Jak poznat hromadná podstatná jména?

Jména hromadná

Podstatné jméno hromadné pojmenovává soubor (souhrn, celek) počitatelných jednotlivin téhož druhu, což se vyjadřuje i slovotvornými prostředky, příponami: ‑í, ‑oví, ‑stvo, ‑ctvo (listí, stromoví, panstvo, námořnictvo).
Jak poznat hromadná? Hromadná podstatná jména jsou taková jména, která označují skupinu stejných věcí. Označují nějaký soubor, souhrn nebo celek jednotlivin (jednotlivých věcí) stejného druhu. Například slovo ptactvo označuje větší počet ptáků, stromořadí zase pojmenovává soubor více stromů.

Co je to podstatné jméno abstraktní?

Podstatná jména abstraktní označují názvy vlastností, stavů, dějů, tedy toho, co je ve své podstatě nehmotné.

By Horn Dorney

Co je to matice? :: Čím je rozvíjeno podstatné jméno?
Užitečné odkazy