Domovská stránka > J > Jak Se Stupňují Přídavná Jména V Angličtině?

Jak se stupňují přídavná jména v angličtině?

Přídavná jména se dělí na krátká (mají jednu či dvě slabiky) a dlouhá (dvě a více slabik). Krátká přídavná jména stupňujeme pomocí koncovek -er a -est. Dlouhá přídavná jména stupňujeme opisem, tedy přidáním příslovcí more a most. Některá přídavná jména se stupňovat nedají (perfect, broken apod.)

Přečtěte si více

Jak určit přídavná jména přivlastňovací?

Přídavná jména s koncovkami -ovo, -ova, -ův jsou přivlastňovací a skloňujeme je podle vzoru otcův, matčin. Ptáme se: Čí děti? - sousedov-i/-y. Jedná se tedy o přídavné jméno přivlastňovací. A další otázka, jak poznáme přídavné jméno? Vždy je spolehlivě poznáme tak, že mění svůj tvar podle rodů: milý chlapec, milá dívka, milé dítě - stejně jako mladý: mladý muž, mladá žena, mladé dítě. Přivlastňovací přídavná jména někomu něco přivlastňují. Příklady: Petrův, tátovo, učitelův.

Jaká přídavná jména se tvoří od jmen označujících osoby?

Přivlastňovací (vzor otcův, matčin) - tvoří se od podstatných jmen označujících osoby, zvířata nebo od vlastních jmen zvířat (otcův stůl, otcova brašna, otcovo kolo; matčin stůl, matčina brašna, matčino kolo). Tak jak se skloňují přídavná jména? U přídavných jmen se můžeme v podstatě setkat se třemi druhy skloňování. Vždy záleží na tom, jaký typ přídavného jména budeme skloňovat. Jinak se skloňují přídavná jména v základním tvaru (starý, hezká, malé), jmenném tvaru (mlád, živ) a odlišné skloňování mají také přídavná jména přivlastňovací.

Co se určuje u podstatného jména?

U podstatných jmen určujeme následující kategorie: pád, číslo, rod a vzor. Co znamená skloňovat podstatná jména? Skloňování (deklinace) je jmenná flexe, tedy ohýbání slovních druhů, jako jsou podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, členy apod. Je obdobou časování sloves. Skloňování spočívá v obměnách tvarů slovní jednotky (lexému), aniž by přitom došlo ke změně jejího základního významu.

Jak skloňovat podstatná jména?

Při skloňování podstatných jmen pomohou vzory:

  1. vzory pro rod mužský: pán, muž, hrad, stroj, předseda, soudce,
  2. vzory pro rod ženský: žena, růže, píseň, kost,
  3. vzory pro rod střední: město, moře, kuře, stavení.
A další otázka, co označují podstatná jména Životná? O životnosti jména rozhodně nevypovídá to, zda žije, dýchá nebo se hýbe. I na první pohled neživé věci mohou mluvnicky patřit mezi životná podstatná jména. Mezi životná podstatná jména patří tedy i slova sněhulák, kostlivec, strašák, nebožtík nebo umrlec.

A další otázka, co znamená přivlastňovací?

Přivlastňovací zájmena jsou slovíčka, která nám umožňují říci, čí něco je. V angličtině rozlišujeme přivlastňovací zájmena na dvě skupiny: Nesamostatná přivlastňovací zájmena – nemohou stát ve větě sama. Samostatná přivlastňovací zájmena – mohou stát ve větě sama.

By Shaner Basse

Jaká jsou přídavná jména? :: Co je na internetu?
Užitečné odkazy