Domovská stránka > C > Co Je To Matice?

Co je to matice?

Maticí A nebo An,m nebo A(n,m) v matematice rozumíme obecně uspořádané obdélníkové schéma (pole) prvků ai,j, uspořádanými do n řádků a m sloupců. Počet řádků a sloupců matice určuje její rozměr nebo také typ. Prvky matice jsou nejčastěji číselné, lze však pracovat s libovolnými matematickými objekty.

Přečtěte si více

Také, co je to transponovaná matice?

Transponovanou maticí k matici typu nazýváme matici typu takovou, kterou dostaneme z matice záměnou (transpozicí) řádků a sloupců. Tak co je řád matice? Čtvercová matice je matice, jejíž počet řádků je stejný jako počet sloupců (v opač- ném případě mluvíme o obdélníkové matici). Počet řádků (a tedy i počet sloupců) u čtvercové matice se nazývá řád matice.

Jak udělat Transponovanou matici?

V p°ípad¥, ºe sloupce a °ádky matice A zam¥níme tak, ºe první °ádek se stane prvním sloupcem, druhý °ádek se stane druhým sloupcem, atd., získáme matici, která se nazývá transponovaná a ozna£uje se AT . Jak se počítá inverzní matice? Výpočet inverzní matice

  1. Vedle sebe napíšeme matici, kterou chceme invertovat, a jednotkovou matici.
  2. Matici upravujeme na jednotkovou matici standardními způsoby: záměna řádků
  3. Každý úkon prováděný na upravované matici musíme provést i na jednotkové matici.
  4. Zkoušku provedeme vynásobením matice s její inverzí.

Podle toho, kdy je definován součin matic?

Násobení matic nebo též maticové násobení je v matematice zobecnění násobení čísel na matice. Formálně se dá definovat jako binární operace nad množinou matic. Využívá se v matematice, fyzice a jejich aplikacích pro popis skládání lineárních zobrazení. Co je to Adjungovaná matice? Adjungovaná matice (v některé literatuře též reciproká matice) je transponovaná matice algebraických doplňků.

Jak funguje kontra matice?

Kontra matice – Je matice využitá k fixování jiné matice našroubované na stejném závitu. Využívá se při tom vlastnosti šroubu, že při vzájemném protisměrném utažení matic nedovolí jejich samovolné povolení. Co to je transpozice? Transpozice je, v hudební nauce, převedení skladby či její části z jedné tóniny do jiné při zachování vztahů (intervalů) mezi jednotlivými tóny skladby.

Co je to jednotková matice?

Definice 2.4 (jednotková matice). Jednotkovou maticí řádu n rozumíme čtvercovou matici typu Rn×n, která má v hlavní diagonále jedničky a mimo hlavní diagonálu nuly.

By Myke

Jak udělat matice v Excelu? :: Jak se rozdělují podstatná jména?
Užitečné odkazy