Domovská stránka > C > Co Vyjadřuji Přídavná Jména?

Co vyjadřuji přídavná jména?

Přídavná jména vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí a jevů označených podstatným jménem. Shodují se s nimi v pádě, čísle a rodě.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jak označujeme přídavná jména?

Přídavná jména jsou vlastnosti nebo vztahy podstatných jmen. V jazycích, které rozlišují rody, se přídavné jméno zpravidla shoduje s rodem podstatného jména, které rozvíjí. Ve větě mají nejčastěji funkci přívlastku shodného nebo doplňku. Tak jak se stupňují přídavná jména? stupeň tvoříme nejčastěji tak, že přidáme k základnímu tvaru přídavného jména příponu -ejší nebo -ější. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -t nebo -d, odtrhneme příponu -ký a nahradíme za příponu -ší. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -ch, nahradíme -ch za příponu -šší.

Můžete se také zeptat, jak se určují přivlastňovací přídavná jména?

Přídavná jména s koncovkami -ovo, -ova, -ův jsou přivlastňovací a skloňujeme je podle vzoru otcův, matčin. Ptáme se: Čí děti? - sousedov-i/-y. Jedná se tedy o přídavné jméno přivlastňovací. Jak určit rod u přídavných jmen? - přídavná jména utvořená od podstatných jmen rodu mužského poznáme podle koncovek:

  1. rod mužský -ův. (např.: otcův kabát, sousedův pes, dědečkův knír)
  2. rod ženský -ova. (např.: otcova košile, sousedova slepice, dědečkova dýmka)
  3. rod střední -ovo.
  4. rod mužský -in.
  5. rod ženský -ina.
  6. rod střední -ino.

Které druhy přídavných jmen rozlišujeme?

Přídavná jména rozlišujeme na měkká, tvrdá a přivlastňovací. Co je Zpodstatnělé přídavné jméno? Přídavná jména mohou být zpodstatnělá (ve větě mají funkci podstatných jmen) - např. hajný, průvodčí, stříbrný, bytná, vstupné, hovězí.

Co je přídavné jméno přivlastňovací?

Přivlastňovací přídavná jména se tvoří od podstatných jmen rodu mužského a ženského, která označují osoby nebo zvířata. Vyjadřují přivlastnění, tedy že někomu něco patří. Pokud jde o to, jak se stupňují přídavná jména v angličtině? Přídavná jména se dělí na krátká (mají jednu či dvě slabiky) a dlouhá (dvě a více slabik). Krátká přídavná jména stupňujeme pomocí koncovek -er a -est. Dlouhá přídavná jména stupňujeme opisem, tedy přidáním příslovcí more a most. Některá přídavná jména se stupňovat nedají (perfect, broken apod.)

Podle toho, jak se tvoří přídavná jména?

Co musíte znát? Přídavná jména se tvoří v jednotném čísle příponou -ský (Sázava → sázavský, Evropa → evropský, hora → horský, děti → dětský...). V množném čísle se tvoří příponou -ští - pro rod mužský životný (Sázava → sázavští, Evropa → evropští, hora → horští, děti → dětští...).

By Beilul

Co vyjadřuje 3 stupeň přídavných jmen? :: Co jsou jádra v procesoru?
Užitečné odkazy