Domovská stránka > m > Čím Je Rozvíjeno Podstatné Jméno?

Čím je rozvíjeno podstatné jméno?

Ve větě jsou podstatná jména obvykle rozvíjena jinými větnými členy (předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení), které doplňují či vymezují jejich význam. Mohou jimi být například členy, ukazovací zájmena, přídavná jména, příslovce apod.

Přečtěte si více

Jak se skloňuje podstatné jméno?

Při skloňování podstatných jmen pomohou vzory: vzory pro rod mužský: pán, muž, hrad, stroj, předseda, soudce, vzory pro rod ženský: žena, růže, píseň, kost, vzory pro rod střední: město, moře, kuře, stavení. Tak co jsou to pomnožná podstatná jména? Jako jména pomnožná označujeme podstatná jména, která mají pouze nebo převážně tvary množného čísla, přičemž svými tvary mohou označovat jak množství, tak jednotlivinu (např. záda, plavky, nůžky).

Jak určujeme podstatná jména?

U podstatných jmen určujeme následující kategorie: pád, číslo, rod a vzor. Co označují podstatná jména Životná? O životnosti jména rozhodně nevypovídá to, zda žije, dýchá nebo se hýbe. I na první pohled neživé věci mohou mluvnicky patřit mezi životná podstatná jména. Mezi životná podstatná jména patří tedy i slova sněhulák, kostlivec, strašák, nebožtík nebo umrlec.

Můžete se také zeptat, jak poznat pomnožná podstatná jména?

Jak už jsme si řekli na začátku článku, pomnožná podstatná jména mají jen tvary množného čísla. Pokud tedy máme určit číslo takového jména, nemusíme nad ničím přemýšlet a můžeme ihned napsat číslo množné. A to i v případě, že slovo označuje pouze jeden kus (například oblékla si šaty, zavři dveře). Jak se skloňuje? Skloňování (deklinace) je jmenná flexe, tedy ohýbání slovních druhů, jako jsou podstatná jména, přídavná jména, zájmena, číslovky, členy apod. Je obdobou časování sloves. Skloňování spočívá v obměnách tvarů slovní jednotky (lexému), aniž by přitom došlo ke změně jejího základního významu.

Jak se skloňuje les?



skloňování

Substantivumsingulárplurál
akuzativleslesy
vokativleselesy
lokálleselesích
instrumentállesemlesy
3 další řádky Jak se skloňuje lid?
Substantivumsingulárplurál
akuzativlid
vokativlide
lokállidu
instrumentállidem
3 další řádky

Jak poznám podstatné jméno látkové?

Podstatné jméno látkové označuje látku nebo hmotu a je nepočitatelné, např. káva, voda, mouka. Podstatné jméno pomnožné má jen tvary množného čísla, i když třeba označuje jednu věc, např. (ty) housle.

By Padget

Jak se rozdělují podstatná jména? :: Co je mzda k výplatě?
Užitečné odkazy