Domovská stránka > K > Která Přídavná Jména Píšeme S Velkým Počátečním Písmenem?

Která přídavná jména píšeme s velkým počátečním písmenem?

S velkým písmenem se píšou nejen samotná vlastní jména, ale také přídavná jména přivlastňovací od nich odvozená, tedy adjektiva utvořená podle vzoru otcův , matčin . Z praxe si můžeme uvést slova jako Petrův , Aniččin , Američanův , Pražanův , Lucemburkův a podobně.

Přečtěte si více

A další otázka, jak se píše svatý grál?

Pozdně středověký je smyšlený původ sousloví san graal („svatý grál“) ze sang réal („královská krev“). Motiv svatého grálu jako označení pro údajné potomky Ježíše Krista „královské krve“ byl pak využit v moderní beletrii a konspiračních teoriích. Kdy se píše velké a malé písmeno? Pokud se jedná o jména vlastní, řídíme se základním pravidlem, že ve vlastních názvech píšeme vždy velké počáteční písmeno. Pokud následují jména obecná, píšeme malé počáteční písmeno.

Můžete se také zeptat, jak se píše ulice 1 máje?

Podle aktuálních pravidel pravopisu se v českém jazyce píší názvy významných dnů a svátků s prvním písmenem velkým. Nejinak je tomu i v případě Prvního máje – i v tomto slovním spojení píšeme počáteční písmeno velké. Také, co je to kapitálka? Kapitálky jsou vyznačovací řez písma latinky, u kterého mají písmena tvar verzálek (velkých písmen), avšak velikost běžných malých písmen, minuskulí.

Kde se píšou velká pismena?

S velkým písmenem píšeme: názvy států: Francie, Rakousko, Maďarsko, Lotyšsko, Lucembursko, Severní Karolína, Jižní Korea, Saúdská Arábie. názvy světadílů: Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika, Asie, Austrálie. názvy oblastí: Podyjí, Podkrkonoší, Orlickoústecko, Českobudějovicko, Šluknovsko, Pošumaví. Jak se píše Plzeňák? Brňan, Plzeňan, Londýňan. Podoby s příponou -ák jsou také spisovné, ale mají hovorový příznak (Plzeňák, Pražák, Hradečák). Od některých typů místních jmen se obyvatelské názvy netvoří, a proto musíme použít opisu (obyvatelé Mariánských Lázní, obyvatelé Nového Města nad Metují atd.).

Jak se píše narodnost?

názvy příslušníků států, národů nebo národností píšeme vždy s velkým počátečním písmenem. Správně je proto Češi, Čech, Češka. Do stejné kategorie patří např. Pražan, Brňan, Francouz, Moravan, Slovan, Eskymák. Jak se píše svatý? Následuje‑li za osobním jménem jméno obecné, píše se s malým písmenem: kostel sv. Tomáše apoštola, kostel sv. Michaela archanděla. Pokud namísto plného názvu zvolíme jen spojení přídavného jména svatý a jména osobního, píšeme u obou výrazů velká písmena: Svatý Vít, Svatý Jakub, Svatá Barbora.

Lidé se také ptají, jak psát pražské?

Máme-li na mysli určité správní jednotky, píšeme tedy kraj Pražský, Hradecký, Jihlavský… nebo Pražský, Ústecký… kraj a obdobně Leningradská, Tverská atd. oblast, nebo oblast Leningradská atd., Moskevský rayon i rayon Moskevský a pod.

By Gatian

Jak se píše Jihočeský kraj? :: Jak vybrat Nintendo switch?
Užitečné odkazy