Domovská stránka > J > Jak Se Určují Přivlastňovací Přídavná Jména?

Jak se určují přivlastňovací přídavná jména?

Přídavná jména s koncovkami -ovo, -ova, -ův jsou přivlastňovací a skloňujeme je podle vzoru otcův, matčin. Ptáme se: Čí děti? - sousedov-i/-y. Jedná se tedy o přídavné jméno přivlastňovací.

Přečtěte si více

Co je to stupňování přídavných jmen?

stupeň tvoříme nejčastěji tak, že přidáme k základnímu tvaru přídavného jména příponu -ejší nebo -ější. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -t nebo -d, odtrhneme příponu -ký a nahradíme za příponu -ší. U přídavných jmen, kterým kořen slova končí na -ch, nahradíme -ch za příponu -šší. Co je to Zpodstatnělé přídavné jméno? Přídavná jména mohou být zpodstatnělá (ve větě mají funkci podstatných jmen) - např. hajný, průvodčí, stříbrný, bytná, vstupné, hovězí.

Když to vezmeme v úvahu, co jsou to vlastnosti?

Kladné lidské vlastnosti

  • andělský, aktivní
  • bodrý, bedlivý, bdělý, básnivá
  • citový, cílevědomý, citlivá, ctižádostivá
  • čestný, čistý, čiperná, čilá, čistotná
  • dobrý, důvěřivý, dobrotivý, dobrosrdečná, dávající, duchovní
  • energický, elegantní, emancipovaná
  • fantazijní, famozní
  • grandiozní, gurmánský, geniální
Pokud jde o to, jak se ptáme na zájmena? Ptáme se na ně JAKÝ?, KTERÝ?, ČÍ? 3. Zájmena zastupují podstatná nebo přídavná jména, případně je blíže určují (přivlastňují, ukazují).

Jak se ptame na podstatná jméno?

Ptáme se na ně slovy KDO? CO?. Ukazujeme si na ně slovy ten, ta, to. Jak se tvoří přídavná jména? Co musíte znát? Přídavná jména se tvoří v jednotném čísle příponou -ský (Sázava → sázavský, Evropa → evropský, hora → horský, děti → dětský...). V množném čísle se tvoří příponou -ští - pro rod mužský životný (Sázava → sázavští, Evropa → evropští, hora → horští, děti → dětští...).

Když to vezmeme v úvahu, co se urcuje u příslovcí?

Příslovce jsou neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a míru vlastností. Ve větách má nejčastěji funkci příslovečného určení. Příklady příslovcí: brzy, rychle, nahoru, velmi, francouzsky, dopoledne, mdlo, krátce. Rozlišujeme několik druhů příslovcí: místa, času, způsobu, příčiny a míry. Může se také zeptat, co je to predlozka? praepositio; v některých jazycích záložka, lat. postpositio) je neohebný slovní druh. Předložky stojí před podstatnými jmény, zájmeny a číslovkami. Nejsou plnovýznamovým slovním druhem (odborně se označují jako synsémantika), ale pomáhají vytvářet fráze a modifikovat vztahy mezi větnými členy.

Co jsou pady?

Pád je morfologická kategorie, kterou flexivní jazyky obvykle vyjadřují vztah jmen (nomin) ke slovesu či jiným větným členům. Čeština rozlišuje 7 pádů. V jiných jazycích některé z nich chybí nebo se naopak vyskytuje řada pádů, které nezná čeština.

By Leora Tatsak

Jaká jsou rizika sociálních sítí? :: Co znamená přídavná jména?
Užitečné odkazy