Domů : Technické termíny : Definice šifrování

Šifrování

Šifrování je proces převodu datum do nerozpoznatelného nebo „zašifrovaného“ formuláře. Obvykle se používá k ochraně citlivých informací, aby je mohly zobrazit pouze oprávněné strany. To zahrnuje soubory a paměťová zařízení, jakož i přenášená data bezdrátový sítí a internetu.

Můžete zašifrovat soubor, složku nebo celý soubor objem pomocí nástroje pro šifrování souborů, jako je GnuPG nebo AxCrypt. Nějaký komprese souborů programy jako Stuffit Deluxe a 7-Zip mohou také šifrovat soubory. Dokonce i běžné programy jako Adobe Acrobat a Intuit TurboTax vám umožňují ukládat soubory chráněné heslem, které se ukládají v šifrovaném formátu.

Zašifrovaný soubor se zobrazí kódovaný každému, kdo se ho pokusí zobrazit. Musí být dešifrován, aby byl rozpoznán. Některé šifrované soubory vyžadují heslo k otevření, zatímco jiné vyžadují soukromý klíč, kterým lze odemknout soubory spojené s tímto klíčem.

Šifrování se také používá k zabezpečení dat odesílaných přes bezdrátové sítě a internet. Například mnoho Wi-Fi sítě jsou zabezpečeny pomocí WEP nebo mnohem silnější WPA šifrování. Musíte zadat heslo (a někdy a uživatelské jméno) připojte se k zabezpečené síti Wi-Fi, ale jakmile jste připojeni, všechna data odeslaná mezi zařízením a bezdrátovým připojením router bude šifrováno.

Mnoho Webové stránky a další online služby šifrují datové přenosy pomocí SSL. Jakýkoli web, který začíná na „https: //,“ například používá HTTPS protokol, který šifruje všechna data odeslaná mezi webovým serverem a vaším prohlížečem. SFTP, což je zabezpečená verze FTP, šifruje všechny datové přenosy.

Existuje mnoho různých typů šifrování algoritmy, ale mezi nejběžnější patří AES (Advanced Encryption Standard), DES (Data Encryption Standard), Blowfish, RSA a DSA (Digital Signature Algorithm). Zatímco většina metod šifrování je dostatečná pro zabezpečení vašich osobních údajů, je-li zabezpečení extrémně důležité, je nejlepší použít moderní algoritmus, jako je AES, s 256bitovým šifrováním.

https://TechLib.com/definition/encryption

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici šifrování. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená šifrování, a je jedním z mnoha technických termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici šifrování užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.