Domovská stránka > C > Co Určuje Maska Podsítě?

Co určuje maska podsítě?

Maska sítě Maska sítě určuje, které bity IP adresy verze 4 označují síť (a podsíť) a které bity označují zařízení. Maska je 32bitové číslo. Ve dvojkovém zápisu masky jsou vždy zleva jedničky, pak dojde ke změně a dále už jsou jen nuly.

Přečtěte si více

Jak spočítat rozsah IP adres?

Ta se zapisuje jako IP adresa následovaná lomítkem (/) a číslem, které reprezentuje počet jedničkových bitů v masce podsítě v binární formě. Protože celkový počet bitů v masce je 32, tak počet nul je 32 - počet jedniček . Příklad CIDR notace je 10.0.5.2/20 a tedy maska je 255.255.240.0 . 255 . Co to je adresa? IP adresa je unikátní číslo, které je přiděleno libovolnému zařízení komunikujícímu prostřednictvím internetového protokolu (IP). Svoji IP adresu tak mají nejen počítače, notebooky nebo tiskárny, ale také každý telefon, tablet nebo například nová pračka.

Můžete se také zeptat, jak zjistit něčí ip adresu?

cmd nebo . bat – tzv. dávkový soubor) a ten odešlete oběti. Jakmile na něj oběť klikne, na vaše FTP se uploaduje soubor obsahující výpis z programu ipconfig oběti, ve kterém vyčtete (nejenom) její IP adresu. Tak jak zjistit připojená zařízení v síti? Pro tenhle účel existují různorodé programy pod názvem „scanner“. „IP scanner“ či „network scanner“. Dělají v zásadě to, že projdou všechny IP adresy v rámci vaší (lokální) sítě a pokud se zjistit, zda na těchto IP adresách něco je (správněji zda něco reaguje)a vytvoří seznam.

Když to vezmeme v úvahu, jak se počítají subnety?

Pokud je prefix /27 (standartní je /24) tak víme, že si network půjčil 27-24 bitů tedy 3. Počet subnetů se počítá vzorcem 2^n, kdy n je počet půjčených bitů. Jak nastavit masku podsítě? Maska podsítě "maskuje" část hostitelské adresy IP spolu s celou síťovou částí adresy jedničkami a nechává ve zbývající části nuly, které jsou k dispozici pro adresování hostitelů. Většinou v masce nastavujeme až poslední hodnotu (za poslední tečkou, tj. 255.255.255. xxx).

Podle toho, kolik ip adres se nachází v ipv4 rozsahu 32?

Starší protokol IPv4 poskytuje omezený adresní prostor – teoreticky 232 adres (cca 4×109 = 4 miliardy adres), prakticky však mnohem méně, protože adresy jsou sdružovány kvůli snadnějšímu směrování do podsítí (viz maska sítě). Jak rozdelit síť? IP adresu rozdělíme na tři části:

  1. Bity, které označují celou naši síť — v adrese jsou zleva a jejich počet označíme S.
  2. Další bity zleva vyhradíme pro označení podsítě — počet bitů pro podsíť označíme P.
  3. Zbývající bity IP adresy, budou označovat konkrétní zařízení v podsíti — počet bitů pro zařízení označíme Z .

Jak rozdělení IP adresy na podsítě?

Velikost významnější části IP adresy (tj. velikost části, která vyjadřuje „číslo sítě“) je definována pomocí CIDR notace počtem bitů zleva (tzv. prefix) nebo pomocí masky sítě. Jednu a tutéž podsíť je tedy možné zapsat pomocí prefixu jako 198.51.100.0/24 nebo pomocí masky sítě jako 198.51.100.0/255.255.255.0 .

By Gennaro Alvez

Co je schuko zásuvka? :: Jak sdílet externí disk v síti?
Užitečné odkazy