Domovská stránka > C > Co To Je Maska Podsítě?

Co to je maska podsítě?

Maska podsítě slouží k omezení síťové komunikace. Příklad: počítač 1 může komunikovat s počítačem 2. 0 označuje, že na daný segment adresy se nevztahuje žádné komunikační omezení. Ve výše uvedeném příkladu je tedy možná komunikace s jakýmkoliv zařízením, jehož adresa IP začíná čísly 192.168.1.

Přečtěte si více

Jak nastavit masku podsítě?

Maska podsítě "maskuje" část hostitelské adresy IP spolu s celou síťovou částí adresy jedničkami a nechává ve zbývající části nuly, které jsou k dispozici pro adresování hostitelů. Většinou v masce nastavujeme až poslední hodnotu (za poslední tečkou, tj. 255.255.255. xxx). Jak vypočítat masku podsítě? V prvním kroku si musíte zjistit masku podsítě. To provedete tak, že prvních 20 bitů z prefixu budou jedničky, zbytek nuly (proč? to je teorie). Když rozdělíte vytvořenou řadu čísel do skupin po 8 získáte masku sítě. Tedy 11111111.11111111.11110000.00000000 decimálně pak 255.255.240.0.

Jak zjistit něčí IP adresu?

Pomocí cmd/bat skriptu

cmd nebo . bat – tzv. dávkový soubor) a ten odešlete oběti. Jakmile na něj oběť klikne, na vaše FTP se uploaduje soubor obsahující výpis z programu ipconfig oběti, ve kterém vyčtete (nejenom) její IP adresu.
Jak zjistit svoji IP adresu? Otevřete hlavní nabídku start a napište CMD nebo Příkazový řádek. V příkazovém řádku napište příkaz IPCONFIG a stiskněte klávesu Enter. V zobrazeném výpisu vás tentokrát zajímá řádek s označením Default Gateway, který značí IP adresu vašeho routeru (nebo jiné nejbližší brány).

Co je to subnet?

Podsíť (anglicky subnet, subnetwork) je v informatice označení pro samostatnou část počítačové sítě. Označením podsíť je obvykle míněna konkrétní (menší) vyčleněná část větší IP sítě. Pro určení rozsahu IP adres v dané podsíti slouží maska sítě. Co to je adresa? IP adresa je unikátní číslo, které je přiděleno libovolnému zařízení komunikujícímu prostřednictvím internetového protokolu (IP). Svoji IP adresu tak mají nejen počítače, notebooky nebo tiskárny, ale také každý telefon, tablet nebo například nová pračka.

Co to je výchozí brána?

Výchozí brána sítě (default gateway - DFG) nebo také implicitní brána je v IT označení pro tzv. směrovač a důležitý síťový prvek v rodině protokolu TCP/IP pro lepší práci s IP adresami a jejich následných vzájemných a efektivních propojení. Zjednodušeno řečeno, jedná se o IP adresu nejbližšího routeru. Jak vypočítat masku? Ta se zapisuje jako IP adresa následovaná lomítkem (/) a číslem, které reprezentuje počet jedničkových bitů v masce podsítě v binární formě. Protože celkový počet bitů v masce je 32, tak počet nul je 32 - počet jedniček . Příklad CIDR notace je 10.0.5.2/20 a tedy maska je 255.255.240.0 . 255 .

Jak najít osobu podle IP adresy?

A nemá tedy ani smysl zkoušet zjistit komu patří ani kde se necházejí. Vhodné zmínit je to, že „jedna“ konkrétní IP adresa vlastně nemůže nikomu patřit. IP adresy vlastní IANA (International Assigned Numbers Authority) a tak je pak přiděluje k užívání dalším organizacím.

By Danaher Gipson

Kdo může zjistit IP adresu? :: Jak vytvořit složku záložek?
Užitečné odkazy