Domovská stránka > K > Kdy Čárka?

Kdy čárka?

Toto pravidlo se vztahuje na vedlejší věty připojené spojkami podřadicími (že, když, aby, protože, ačkoli) vztažnými zájmeny (kdo, co, jaký, který), vztažnými příslovci (kde, kdy, odkud, kudy) i vztažnou neurčitou číslovkou (kolik, kolikrát…)

Přečtěte si více

Jak se patří?

Tvoříme tak například číslovky (pět a dvacet → pětadvacet), přídavná jména (dlouho hrající → dlouhohrající), příslovce (jak se patří → jaksepatří, na nic → nanic) a podstatná jména (z mrtvých vstání → zmrtvýchvstání). Specifickou skupinou jsou tzv. příslovečné spřežky. Podle toho, co znamená neboť? (Oktavánka.) Mezi příčinnou větou se spojkou neboť a se spojkou protože není podstatného rozdílu, pokud jde o obsahový poměr takovýchto vět k větě řídící. Můžeme říci stejně, bez nejmenšího rozdílu ve smyslu: »zůstanu doma, neboť prší« a také »zůstanu doma, protože prší«.

Lidé se také ptají, co je pokud?

Spojka podřadicí (hypotaktická)

Spojky podřadicí připojují vedlejší věty v souvětí k větě hlavní v poměru podřadném. Spojky podřadicí: aby, jakmile, až, než, nežli, zatímco, když, kdyby, pokud, protože, poněvadž, jelikož, jestliže, -li, přestože, ačkoli, třebaže, i když, ač, že, sotva.
Co to je nebozez? Nebozez je ruční nástroj, dvouruční pravotočivý vrták do dřeva pro otvory od průměru 10 mm. Nebozízek je malý, jednoruční nebozez pro díry o průměru do 6 až 8 mm. Často se používá jako navrtávák pro předvrtání otvorů pro vruty.

Jak psát bohužel?

Výrazy s oslabenou větnou platností (prosím, mimochodem, bohužel, naštěstí, naneštěstí, samozřejmě, upřímně řečeno apod.) Některé výrazy mají větnou platnost značně oslabenou, proto je podle PČP můžeme oddělit čárkou v případě, chápeme‑li informaci, kterou ony výrazy nesou, pouze jako doplňující či volně související. Lidé se také ptají, jak se píše čárka nad o? ASCII KÓD PRO O S ČÁRKOU

  1. Stiskněte levý Alt a držte ho.
  2. Vpravo na numerické části klávesnice vyťukejte číslo 0243 pro ó, nebo 0211 pro Ó.
  3. Pusťte levý Alt a dojde k propsání.

Jak * Tak *?

Někdy však člověk může tápat, kam přesně čárku umístit, a to zejména v případech vět s tak(,) jak. Obecně platí, že čárku před tak napíšeme, je-li celé spojení k danému celku připojeno volně: Dala jsem si kávu s našlehaným mlékem a dvěma cukry, tak jak mi to chutná nejvíc. Jak psát ATP? Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.

  1. Poměr slučovací (a, a pak, a potom, a také, zkratky atd., atp., apod., aj.)
  2. Poměr odporovací a spojení s a ne, a nikoliv.
  3. Poměr stupňovací (a dokonce, a nadto, a k tomu, a navíc apod.)

Co je apod?

Zkratky atd., apod.

= a tak dále. apod. = a podobně atp.

By Darice Lewin

Kdy je dopoledne? :: Jak se píše a nebo?
Užitečné odkazy