Domovská stránka > K > Kdy Je Dopoledne?

Kdy je dopoledne?

Prakticky leží dopoledne mezi dopolední svačinou a obědem, kdy začíná poledne. Příruční slovník jazyka českého definuje dopoledne jako období mezi ránem a polednem, tj. dvanáctou hodinou, přičemž ráno je dle slovníku „část dne od úsvitu do dopoledne, jitro“.

Přečtěte si více

Podle toho, co znamená dopoledne?

Dopoledne je část dne, která leží mezi ránem a polednem. Přesný začátek a konec dopoledne závisí na subjektivním posouzení a je závislý na životním stylu mluvčího. Co je to večer? Večer je část dne, během které postupně ubývá denní světlo. Leží mezi pozdním odpolednem a nocí. Během večera se obvykle podává večeře. Večer je subjektivní pojem a obvykle začíná těsně před nebo po setmění a končí s příchodem tmy, kdy začíná noc.

Co je to poledne?

Jako poledne (nebo také občanské poledne) se obvykle označuje 12.00 hod. místního času. Sluneční poledne (nebo také pravé poledne) je okamžik, ve kterém je slunce nad obzorem nejvýš; od občanského poledne se může lišit o hodinu nebo i více. Kdy je odpoledne a kdy večer? Odpoledne je část dne, která leží mezi polednem a večerem. Některé slovníky definují odpoledne jako „část dne od poledne do podvečera“ (večera, západu slunce). Nebo také od jedné hodiny do páté.

Co je ráno?

Ráno (též jitro) je část dne, obecněji chápaná jako období po procitnutí jedince, během něhož se pronáší pozdrav Dobré ráno. Přísněji vymezeno jde o úsek mezi průchodem slunce obzorem a poledníkem místa. Kdy je den a kdy noc? Noc je část dne mezi západem a východem slunce, během které se slunce nachází pod obzorem. Opakem noci je den ve významu denní doby. Délka trvání noci závisí na ročním období a zeměpisné šířce. Jako noc se úžeji nazývá doba, kdy je přirozeně tma, tedy mezi večerním a ranním soumrakem.

Kolik hodin je na večer?

A bylo to správně! „Dobrý večer“ se má vážně říkat od 18 hodin. A proč? Jednoduché. Kde je slunce v poledne? Pravé poledne je okamžik, kdy Slunce na přechází přes místní poledník, je tedy přesně na jihu a ten den nejvýše, tento okamžik však nenastává vždy ve 12 hodin. Za prvé za to mohou časová pásma, kdy v celém pásmu platí jeden čas.

Tak co je den?

jednotka času trvající 24 hodin, denní doba, čas mezi východem a západem slunce, tedy opak noci.

By Mathe Hebrank

Kdy je slunce nejvýš? :: Kdy čárka?
Užitečné odkazy