Domovská stránka > J > Jak Se Píše A Nebo?

Jak se píše a nebo?

Pokud bychom místo anebo použili spojky a a nebo, vlastně bychom stavěli vedle sebe významově neslučitelné spojky. Zaměnit lze jen spojky nebo a anebo (psáno dohromady). Obě se totiž používají ve větách uvádějících alternativy. Mohu tedy říci přijedu ve středu nebo ve čtvrtek a také přijedu ve středu anebo ve čtvrtek.

Přečtěte si více

Také, jak a jak čárka?

Čárkou se oddělují věty v souvětí

  1. Čárku píšeme před přirovnávacími spojkami než, jako, jak, pokud uvozují větu (ne jen slovo nebo slovní spojení):
  2. Mezi několikanásobnými větnými členy píšeme čárku i tehdy, jsou-li spojeny spojovacími výrazy (s výjimkou spojek a, i, ani, nebo, či použitých ve významu prostě slučovacím):
Podle toho, kdy se před ale píše čárka? Pokud ale slouží jako spojka, která vyjadřuje něco neočekávaného - omezuje nebo opravuje předcházející slova, čárka se vždy píše. (Slíbil mi to, ale zapomněl na mě. Nosí ráda červenou, ale i modrou a žlutou barvu.) Pokud ale používáme jako modifikační částici - při zvolání, emocionálním vyjádření, čárku nepíšeme.

Jak se píše i když?

Přestože jsou obě části tohoto spojkového výrazu velmi úzce spjaty, nelze je psát dohromady jako jedno slovo. Český pravopis uznává pouze oddělené psaní s mezerou, tedy i když. Jak se používá aneb? Spojka aneb je v současné češtině knižní, dnes je její užití omezeno na označení podtitulu uměleckého díla, článku apod. Složku za aneb můžeme chápat jako jinou variantu názvu i jako součást názvu, proto ji lze psát s velkým i s malým písmenem.

Podle toho, co znamená Či?

Slůvko „či“ je zřejmě, nebo lépe: slyšitelně příbuzné se zájmenem tázacím „kdo, co“ (srov. „čeho“, „čemu“, „čím“)[1] i s tázacím přídavným „čí“. A tento původ spojky „či“ ukazuje zcela jasně, že se jí má užívati, jenom když se tážeme, tedy ve větách tázacích. Lidé se také ptají, jak pro tak pro čárka? Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.

Jak se píše apod?

= a tak dále, apod. = a podobně, atp. Můžete se také zeptat, jak jako čárka? Pokud spojka jako uvozuje celou větu, čárku píšeme: Zvládli jsme to stejně rychle, jako se to podařilo jemu. Některé evropské země, jako jsou Rakousko, Maďarsko, Česko a Slovensko, nemají moře. Uvozuje‑li jako pouze větný člen při srovnávání, čárka se nepíše: Dosáhl stejného počtu bodů jako já.

Kde se nepíše čárka?

Souřadné spojení vět spojkami a, i, ani, nebo, či

Čárku nepíšeme před spojkami a, i, ani, nebo, či, pokud jde o spojení vět hlavních či vět vedlejších ve slučovacím poměru. Jsou‑li však věty spojeny v jiném poměru než prostě slučovacím, oddělujeme je čárkou.

By Kovacs Procaccini

Kdy čárka? :: Jak napsat znaky ve Wordu?
Užitečné odkazy