Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Čárka Před Včetně?

Kdy se píše čárka před včetně?

Pokračuje‑li za celkem s včetně věta a chápe‑li se jako volně vložený, je třeba jej oddělit čárkami z obou stran: Všechny, včetně bratra, zaměstnal ve své firmě. Celek vložený dovnitř věty lze rovněž chápat jako informačně závažný a čárkami jej neoddělovat: Všechny včetně bratra zaměstnal ve své firmě.

Přečtěte si více

Kdy se píše čárka před a to?

A to, a sice – příklady, bližší vysvětlení

Volná přístavková spojení, která zahrnují například výčet, dovysvětlení, opravu či shrnutí předchozího vyjádření, se oddělují čárkou, přestože jsou uvozeny spojkou „a“. Často se používají např. spojovací výrazy „a to“ či „a sice“.
Kdy psát čárku před Ani? pravidlo: ani XXX, ani YYY (s čárkou)

Pokud se Vám ve větě naskytnou dva výrazy, které spojujete spojkou ani, čárku musíte napsat před druhým z nich. Tady je to stejné pravidlo jako u spojek buď – nebo, ať – ať, ať – či, nejen – ale i apod. Příklady použití: Nemám rád ani hrušky, ani jablka.

Když to vezmeme v úvahu, kdy se píše čárka za prosím?

Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět. Kde se píše čárka v souvětí? Cvičení V souvětí souřadném čárka vždy odděluje jednotlivé věty (podmět + přísudek, podmět + přísudek...) a píše se před spojkou. Výjimku tvoří spojky a, i, nebo, či, před nimi se čárka nepíše, pokud jsou spojované věty v poměru slučovacím. Pokud jsou věty v jiném poměru, píše se čárka i před těmito spojkami.

Co čárka?

Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte. Přání, co máte od dětství Pro ty, co chtějí víc. Podle toho, Čím více tím lépe čárka? Čím je víno starší, tím je lepší. Čím déle to odkládáme, tím jsou vyšší náklady. Čím dříve a čím zodpovědněji to udělají, tím lépe. Čím víc tím líp.

Když to vezmeme v úvahu, jak psát nebo?

Shrnutí Čárku před spojkou nebo píšeme podle toho, v jakém významu je spojka užita. Pokud je spojka nebo ve významu slučovacím, čárku před ní nepíšeme. Je-li spojka nebo ve významu vylučovacím, čárku před ní píšeme. Kdy jindy než čárka? Jak poznat, kdy spojka potřebuje čárku? Když spojka než větu uvozuje a vyskytuje se za ní přísudek, čárku píšeme. Když spojka než větu neuvozuje a žádný přísudek se za ní nevyskytuje, čárku nepíšeme.

Jak I tak čárka?

Dvojice souvztažných spojovacích výrazů

Dalším jevem jsou spojovací výrazy, mezi nimiž je taktéž vhodné, ba dokonce nutné psát čárku. Jedná se zejména o spojovací výrazy jak – tak, nejen – ale i, i – i, jednak – jednak, buď – nebo apod.

By Prochoras Fusi

Jak vysoko umístit detektor CO? :: Jak připojit subwoofer k hifi?
Užitečné odkazy