Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Čárka Nad U?

Kdy se píše čárka nad u?

Pro psaní ú s čárkou a ů s kroužkem je nejčastěji rozhodující to, kde ve slově dlouhé u stojí. Pokud se nachází na jeho začátku, píšeme vždy a bezpodmínečně ú s čárkou. Pokud stojí uvnitř tohoto slova nebo na jeho konci, píšeme většinou ů s kroužkem. Pokud se nejedná o citoslovce nebo cizí slova.

Přečtěte si více

Kde se píše Krouzkovane u?

Lze totiž formulovat velmi snadné pravidlo o tom, kde které písmeno psát: ve slovech domácího původu píšeme na začátku slova vždy písmeno ú, uvnitř slova vždy písmeno ů (mimo švy předpon a kořenů nebo švy předpon a předpony ú-, srov. troj-úhelník, nej-úspěšnější). Může se také zeptat, kdy se píše u u? Písmeno ů píšeme zpravidla uprostřed a na konci slova. Písmeno ú se objevuje na začátku slova (příp. po předponě). Pokud dáme před slovo, které začíná na ú, předponu, ú sice už nestojí na jeho začátku, ale čárka v něm i nadále zůstává.

Co znamená ü?

Ü (minuskule ü) je písmeno latinky. Vyskytuje se v germánských jazycích (němčina, aj.), uralských (maďarština, estonština, aj.) a turkických jazycích (turečtina, aj.), v romštině, francouzštině, španělštině, ajmarštině, mapudungunu, puelčštině, volapüku a mnoho dalších. Jak se cte v nemcine IE?

zápisvýslovnostpříklady
-ie koncovéiə jako v českém zmijeFamilie
4 další řádky

Jak se vyslovuje Přehlasované o?

MaléVelké
Přehlasované a – ä/Ĩ→a¨→Shift+a
Přehlasované o – ö/Ö¨→o¨→Shift+o
Přehlasované e – ë/˨→e¨→Shift+e
Přehlasované i – ï/Ϩ→i¨→Shift+i
2 další řádky
Můžete se také zeptat, kde je na klávesnici ostré s? AltGr + S ). Na české klávesnici lze někdy ß napsat jako AltGr + § .

Můžete se také zeptat, jak napsat Ä?

JAK NAPSAT PŘEHLASOVANÉ A SKRZE ASCII KÓD (Alt+0228 a Alt+0196)

  1. Stiskněte tlačítko levý Alt, které je umístěno nalevo od klávesy mezerníku, a držte ho.
  2. Během toho co držíte levý Alt, vyťukejte na numerické části klávesnice čísla 0228 (ä) nebo 0196 (Ä). Automaticky dojde k zápisu příslušného symbolu.
Jak napsat Přehlasované o na mobilu? Stiskněte klávesu levý Alt (dole vlevo od mezerníku) a držte ji zmáčknutou. Poté přesuňte svou pozornost k numerické klávesnici. Pro ö vyťukejte číselnou kombinaci 0246 a pro Ö vyťukejte číselnou kombinaci 0214.

Jak se píší stupně?

Znak ° je možné napsat zmáčknutím a držením klávesy levý Alt a během držení této klávesy se zadá na numerické části klávesnice číslo 0176 a poté se Alt pustí. Místo čísla 0176 lze použít i číslo 248.

By Buote

Jak zmenit URL adresu? :: Jak se dělá aš kroužkem?
Užitečné odkazy