Domovská stránka > J > Jak Tak Čárka Ve Větě?

Jak tak čárka ve větě?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku.

Přečtěte si více

Také, kdy psát čárku?

Kde se čárka PÍŠE:

  1. Bezespoječné větné členy (Mám čas v sobotu, v úterý, v pátek.)
  2. Větné členy v jiném poměru než slučovacím (Viděl matku, a dokonce i otce.)
  3. Dvojité spojovací výrazy (jak-tak, buď-nebo,…)
  4. Dodatečně připojené větné členy (Přišel jen kvůli penězům, jak jinak.)
Jak na to čárka? Výrazy pociťované jako výpustka (řekni mi proč; nevím proč; nevěděl(,) jak na to apod.) Čárkou se také neoddělují výrazy, které jsou svým původem elipsy (výpustky). Důvodem pro nepsaní čárky u níže uvedených příkladů tak není ustálenost, ale jejich eliptická povaha. Tyto výrazy chápeme spíše jako holý větný člen, např.

Lidé se také ptají, jak psát prosím ve větě?

Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět. Kam dát čárku ve větě? Kde se čárka PÍŠE

  • Bezespoječné větné členy (Mám čas v sobotu, v úterý, v pátek.)
  • Větné členy v jiném poměru než slučovacím (Viděl matku, a dokonce i otce.)
  • Dvojité spojovací výrazy (jak-tak, buď-nebo,…)
  • Dodatečně připojené větné členy (Přišel jen kvůli penězům, jak jinak.)

Jak * Tak *?

Někdy však člověk může tápat, kam přesně čárku umístit, a to zejména v případech vět s tak(,) jak. Obecně platí, že čárku před tak napíšeme, je-li celé spojení k danému celku připojeno volně: Dala jsem si kávu s našlehaným mlékem a dvěma cukry, tak jak mi to chutná nejvíc. Jak má být čárka? Všechno je tak, jak má být. Jana Skřivánková: Dobrý den, ano, čárka tam má být, odděluje vedlejší větu příslovečnou.

Pokud jde o to, co možná nejdříve čárka?

Pokud je v s u v k u jednoslovná (resp. tvořená jedním slovesným tvarem), nemusíme ji oddělovat čárkami : Přijeďte (,) prosím (,) co možná nejdříve. To se stalo (,) myslím (,) tak před dvěma roky. Kdy se píše za a čárka? Spojka a. Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.

Tak kdy se píše čárka před anebo?

Spojka anebo je podle SSČ spojkou vylučovací, proto před ní píšeme čárku, jestliže uvádí alternativy, které se navzájem vylučují. Vylučovací vztah je často podpořen užitím buď u prvního členu spojení: Je odpočinek právem, anebo povinností člověka?

By Kenzi

Kdy se píše čárka před Co? :: Kdy se používá katakana?
Užitečné odkazy