Domovská stránka > K > Kdy Se Píše Čárka Před Co?

Kdy se píše čárka před Co?

Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte. Přání, co máte od dětství Pro ty, co chtějí víc.

Přečtěte si více

Podle toho, jak se píše namísto?

Správně je na místě i namístě

Něco jiného však znamená slovo namísto, které označuje, že nějaká věc nahrazuje jinou. Příklad: Namísto nového svetru jsem si koupil další basy piva.
Pokud jde o to, jak se píše apod? = a tak dále, apod. = a podobně, atp.

Když to vezmeme v úvahu, jak poznat větu vloženou?

Obecně platí, že se odděluje z obou stran čárkami. Příklady: Pes, který štěká, nekouše. (Jedna věta je roztržená a je do ní vložená věta jiná, která je z obou stran oddělena čárkami. Jak se píše paní učitelko? Obojí je možné. Záleží, o jakou věc se jedná. Pokud se jen budu jen omlouvat z neúčasti na třídní schůzce, pak stačí Dobrý den. Pokud půjde o jednání o vyloučení nezbedného dítka ze školy, pak volím oslovení Vážená paní učitelko.

Na který čárka?

Jak to je? Máte to naprosto správně (tedy bez čárky). Jedná se o dvě souřadně spojené věty vedlejší, které jsou spojené pomocí "a" v poměru slučovacím, takže už čárka není zapotřebí. Jiné by to bylo například ve větě: "Přišel Pepík, který měl být včera doma, ale který šel do kina." Kdy se píše čárka ve větě jednoduché? Čárky ve větě jednoduché: několikanásobné větné členy

Výrazy řazené za sebou coby výčet oddělujeme čárkami. Čárka se mezi větnými členy nepíše, pokud jsou spojeny spojkou a, i, nebo, či v poměru slučovacím. V ostatních případech se čárkou oddělují.

Co to čárka?

Čárkou se oddělují složky několikanásobného větného členu, nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či s významem prostě slučovacím. Jednotlivé složky takového několikanásobného větného členu mohou být přiřazeny k sobě bez spojek nebo spojeny různými spojovacími výrazy. Jak se píše anebo? Pokud bychom místo anebo použili spojky a a nebo, vlastně bychom stavěli vedle sebe významově neslučitelné spojky. Zaměnit lze jen spojky nebo a anebo (psáno dohromady). Obě se totiž používají ve větách uvádějících alternativy. Mohu tedy říci přijedu ve středu nebo ve čtvrtek a také přijedu ve středu anebo ve čtvrtek.

A další otázka, co možná čárka?

Spousta lidí často tápe u modální částic, jakými mohou být výrazy možná, samozřejmě, hlavně a jiné, v případě, že se vyskytují na začátku konstrukce. Jde o výrazy s oslabenou platností, na nichž bývá závislá vedlejší věta. Jsou to ty případy, kdy můžeme čárku napsat, ale nemusíme. Obě řešení jsou správná.

By Bish Bassali

Co odděluje Japonsko od ostatní Asie? :: Jak tak čárka ve větě?
Užitečné odkazy