Domovská stránka > J > Jaká Jsou Přídavná Jména?

Jaká jsou přídavná jména?

Přídavná jména jsou ohebný slovní druh. Označují vlastnosti podstatných jmen a vztahy vlastnictví. Příklady přídavných jmen: starý, pěkný, dlouhá, Petrův, bobří, odvážná, chorvatský. Přídavná jména dělíme tvrdá, měkká a přivlastňovací (viz druhy přídavných jmen).

Přečtěte si více

Co znamená přídavná jména?

Přídavná jména jsou vlastnosti nebo vztahy podstatných jmen. V jazycích, které rozlišují rody, se přídavné jméno zpravidla shoduje s rodem podstatného jména, které rozvíjí. Ve větě mají nejčastěji funkci přívlastku shodného nebo doplňku. Když to vezmeme v úvahu, co jsou přídavná jména tvrdá? Tvrdá přídavná jména – jsou často zakončena na „y“, ale ne vždy! Skloňují se podle vzoru mladý, který je označován jako tzv. tvrdý vzor. Vždy je spolehlivě poznáme tak, že mění svůj tvar podle rodů: milý chlapec, milá dívka, milé dítě - stejně jako mladý: mladý muž, mladá žena, mladé dítě.

A další otázka, jak určit otcův matčin?

Při určování je důležité použít správnou koncovku – ta se odvíjí vždy od daného vzoru – u přivlastňovacích příd. jmen to jsou otcův a matčin. RADA pro vás – jednotné číslo: zjednodušeně řečeno platí, že v koncovce, kde se rozhodujeme mezi i/y u vzoru matčin a otcův píšeme vždy tvrdé -y. Co určujeme u předložek? místa (odpovídají na otázky: kde, kudy, kam, odkud) času (odpovídají na otázky: kdy, jak dlouho, jak často) způsobu (odpovídají na otázku: jak, jakým způsobem) míry (odpovídají na otázky: jak moc, do jaké míry)

Také, jak určit přídavná jména?

U přídavných jmen určujeme:

  1. Pád (1. – 7. pád)
  2. Číslo (jednotné: pěkný stůl, malý člověk; množné: zlobiví chlapci, utřené stoly)
  3. Rod (mužský, ženský, střední)
  4. Druh (tvrdé, měkké, přivlastňovací)
  5. Vzor (tvrdá: mladý, mladá, mladé; měkká: jarní, jarní, jarní; přivlastňovací: otcův, otcova, otcovo, matčin, matčina, matčino.
Jaký může být člověk přídavná jména? barvu (červený, zelený), velikost (velký, malý), stáří (starý, mladý, nový), tvar (rovný, kulatý), teplotu (teplý, studený), tělesné vlastnosti (silný, zdravý) a podobně. Tato přídavná jména lze stupňovat; vztahová (relační) – označují nějaký vztah k určité skutečnosti, např.

Jak se ptáme na přídavná jména?

PŘÍDAVNÁ JMÉNA vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí. Ptáme se na ně otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Jak se tvoří přídavná jména? Co musíte znát? Přídavná jména se tvoří v jednotném čísle příponou -ský (Sázava → sázavský, Evropa → evropský, hora → horský, děti → dětský...). V množném čísle se tvoří příponou -ští - pro rod mužský životný (Sázava → sázavští, Evropa → evropští, hora → horští, děti → dětští...).

Pokud jde o to, jak poznám tvrdá a měkká přídavná jména?

U měkkých přídavných jmen (vzor jarní), píšeme vždy měkké I. U tvrdých přídavných jmen (vzor mladý) píšeme tvrdé Y, nikoliv však ve všech tvarech! V 1. pádě množného čísla rodu mužského životného píšeme -Í (malí chlapci jako mladí chlapci).

By Halliday

Jaké druhy přídavných jmen rozlišujeme? :: Jak se stupňují přídavná jména v angličtině?
Užitečné odkazy