Domovská stránka > C > Co Znamená Přídavná Jména?

Co znamená přídavná jména?

Přídavná jména jsou vlastnosti nebo vztahy podstatných jmen. V jazycích, které rozlišují rody, se přídavné jméno zpravidla shoduje s rodem podstatného jména, které rozvíjí. Ve větě mají nejčastěji funkci přívlastku shodného nebo doplňku.

Přečtěte si více

Jaké máme přídavná jména?

Podle zakončení rozlišujeme tři druhy přídavných jmen: tvrdá, měkká a přivlastňovací. Tak jak určit přídavná jména? U přídavných jmen určujeme:

  1. Pád (1. – 7. pád)
  2. Číslo (jednotné: pěkný stůl, malý člověk; množné: zlobiví chlapci, utřené stoly)
  3. Rod (mužský, ženský, střední)
  4. Druh (tvrdé, měkké, přivlastňovací)
  5. Vzor (tvrdá: mladý, mladá, mladé; měkká: jarní, jarní, jarní; přivlastňovací: otcův, otcova, otcovo, matčin, matčina, matčino.

Jak se skloňují přídavná jména?

Pokud je přídavné jméno zakončeno na obojetnou souhlásku (b, l, m, p, s, v, z) a jeho tvary jsou pro všechny rody v 1. pádu jednotného čísla shodné, skloňujeme přídavné jméno také podle vzoru jarní. Například: cizí (muž) - cizí (žena) - cizí (dítě). Jaký může být člověk přídavná jména? barvu (červený, zelený), velikost (velký, malý), stáří (starý, mladý, nový), tvar (rovný, kulatý), teplotu (teplý, studený), tělesné vlastnosti (silný, zdravý) a podobně. Tato přídavná jména lze stupňovat; vztahová (relační) – označují nějaký vztah k určité skutečnosti, např.

Jak se ptáme na přídavná jména?

PŘÍDAVNÁ JMÉNA vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí. Ptáme se na ně otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? Co určujeme u předložek? místa (odpovídají na otázky: kde, kudy, kam, odkud) času (odpovídají na otázky: kdy, jak dlouho, jak často) způsobu (odpovídají na otázku: jak, jakým způsobem) míry (odpovídají na otázky: jak moc, do jaké míry)

Jak poznat jmenný tvar přídavného jména?

Jmenné tvary přídavných jmen

Některá přídavná jména tvrdá mohou tvořit v 1. pádě množného i jednotného čísla tvary jmenné – to jsou tvary, které jsou zkráceny a nekončí běžně na dlouhé ý/í . Např. bos (mužský rod), bosa (ženský rod), boso (střední rod) místo tradičního přídavného jména bosý, bosá, bosé.
Jak poznat přídavná jména měkká? Měkká přídavná jména – poznáme je především tak, že při změně rodu se tvar přídavného jména nezmění (tzn. v mužském, ženském i středním rodě bude tvar přídavného jména úplně stejný): cizí muž, cizí žena, cizí dítě – stejně jako jarní: jarní déšť, jarní zelenina, jarní sluníčko.

Jak určíme rod přídavných jmen?

- přídavná jména utvořená od podstatných jmen rodu mužského poznáme podle koncovek:

  1. rod mužský -ův. (např.: otcův kabát, sousedův pes, dědečkův knír)
  2. rod ženský -ova. (např.: otcova košile, sousedova slepice, dědečkova dýmka)
  3. rod střední -ovo.
  4. rod mužský -in.
  5. rod ženský -ina.
  6. rod střední -ino.

By Ranite Goich

Jak se určují přivlastňovací přídavná jména? :: Jak dlouho trvá naučit se japonsky?
Užitečné odkazy