Domů : Technické termíny : Definice NMS

NMS

Zkratka pro „Network Management System“. NMS je systém navržený pro monitorování, údržbu a optimalizaci síť. Zahrnuje obojí technické vybavení a software, ale nejčastěji NMS označuje software používaný ke správě sítě.

Systémy pro správu sítě poskytují více služeb. Patří mezi ně mimo jiné:

  1. Sledování sítě - Software NMS monitoruje síťový hardware, aby zajistil, že všechna zařízení fungují správně a že nejsou téměř nebo plně nabitá. V případě zjištění problému lze zaslat upozornění správcům sítě.
  2. Detekce zařízení - Když je k síti připojeno nové zařízení, NMS jej detekuje, aby jej bylo možné rozpoznat, nakonfigurovat a přidat do sítě. Toto se také nazývá zajišťování zařízení.
  3. Analýza výkonu - NMS může měřit aktuální a historický výkon sítě. To zahrnuje celkový výkon sítě i jednotlivých zařízení a připojení. Například NMS může detekovat aspekty sítě, kde propustnost se blíží maximu Šířka pásma dostupný. Data lze použít k optimalizaci toku provozu a v případě potřeby doporučit přidání nového hardwaru.
  4. správa zařízení NMS může poskytnout jednoduchý způsob správy více zařízení z centrálního umístění. Může být použit ke konfiguraci zařízení nebo úpravě nastavení na základě analýzy výkonu. Mezi příklady patří aktivace konkrétní sítě porty na přepnout nebo implemeting omezení šířky pásma pro určitá zařízení.
  5. Správa poruch - Pokud zařízení nebo část sítě selže, může být NMS schopen automaticky přesměrovat provoz, aby omezil prostoje. Tuto akci lze provádět za chodu nebo ji lze provést pomocí sady předem nakonfigurovaných pravidel. Když dojde k poruše, výstraha nebo oznámení o síti se obvykle odešle jednomu nebo více správcům sítě.

Proč používat NMS?

V malých sítích, jako je domácí nebo domácí síť, není NMS nutný. Je to však důležité pro všechny velké sítě, jako jsou ty, které se nacházejí v podnik konfigurace. Serverové farmy, datová centra a podnikové sítě mohou mít stovky nebo tisíce připojených zařízení. Je důležité mít zaveden centrální monitorovací systém pro správu zařízení. NMS poskytuje a efektivní způsob vyhledání, aktualizace, opravy a výměny síťového vybavení podle potřeby.

https://TechLib.com/definition/nms

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici NMS. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená NMS, a je jedním z mnoha technických termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici NMS užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše uvedených citačních odkazů.