Domů : Hardwarové podmínky : Definice diskové jednotky

Disková jednotka

Disková jednotka je zařízení, které čte nebo zapisuje data na disk. Nejběžnějším typem diskové jednotky je a pevný disk (nebo „jednotka pevného disku“), ale existuje i několik dalších typů diskových jednotek. Některé příklady zahrnují odnímatelné paměťová zařízení, disketové mechanikya optické jednotky, které čtou optická média, například CD a DVD.

I když existuje více typů diskových jednotek, všechny fungují podobným způsobem. Každá jednotka pracuje otáčením disku a čtením datum z ní pomocí malé součásti zvané hnací hlava. Pevné disky a vyměnitelné diskové jednotky používají magnetickou hlavu, zatímco optické jednotky laser. CD a DVD hořáky obsahují vysoce výkonný laser, který může tisknout data na disky.

Jelikož jsou nyní pevné disky k dispozici s tak velkou kapacitou, není potřeba vyměnitelných diskových jednotek. Místo rozšíření úložné kapacity systému pomocí vyměnitelných médií nyní používá většina lidí externí pevné disky namísto. Zatímco jednotky CD a DVD jsou stále běžné, staly se méně používanými, protože software, filmy a hudba nyní mohou být často staženo z internetu. Proto, interní pevné disky a externí pevné disky jsou nejběžnější typy diskových jednotek používaných dnes.

https://TechLib.com/definition/diskdrive

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici diskové jednotky. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená Disk Drive, a je jedním z mnoha hardwarových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici Disk Drive jako užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše citovaných odkazů.