Domovská stránka > P > Proč Píšeme Tokio S Měkkým I?

Proč píšeme Tokio s měkkým i?

Tokio je zeměpisný název, který označuje hlavní město Japonska. Oficiální japonský název zní „Tokijo“, při přijetí do českého pravopisu došlo k odstranění „j“, jinak byl název zachován, proto tedy „i“. Původní „j“ však zůstalo u přídavného jména odvozeného od názvu tokijský, a to i z důvodu výslovnostních.

Přečtěte si více

Co je to čeština?

Čeština neboli český jazyk je západoslovanský jazyk, nejbližší slovenštině, poté lužické srbštině a polštině. Patří mezi slovanské jazyky, do rodiny jazyků indoevropských. Čeština se vyvinula ze západních nářečí praslovanštiny na konci 10. století. Jak se správně píše Tokyo? Při sledování přenosů z olympijských her vídáme nápisy a loga Tokyo 2020, ale v českém zpravodajství se užívá podoba Tokio.

Co že nebo Cože?

U zájmena "co" jsem si celkem jistý, že se píše dohromady: "Cože to bylo?" Naopak u zájmena "kdy" bych vsadil na podobu: "Kdy že to bylo?" – nemyslím si, že existuje slovo "kdyže". Který čárka? Vedlejší věty mohou být uvozeny též vztažnými zájmeny kdo, co, který, jaký, čí, jenž. Takové vedlejší věty oddělujeme čárkou: V dílnách se už dlouho před Vánocemi rozhoduje, kdo si bude moci vzít volno. Komu ta záležitost prospěla nejvíc, Petr v té chvíli nevěděl. Čeho se nejvíc obával, nebyl schopen ani vyslovit.

Jak Bysmet?

též jak by smet) přísl. ob. expr. stejně; stále tak, zase tak, znovu: k obědu brambory, k večeři j.; včera přišel o hodinu později a dnes j. Podle toho, jak psát přitom? Výraz při tom je spojení předložky a zájmena. Výraz přitom je příslovce ve významu zároveň, současně. Výrazům, které můžeme psát dohromady i zvlášť, říkáme příslovečné spřežky. Příslovečné spřežky píšeme dohromady, jako jedno slovo.

Jak napsat Jakto?

Ani varianta jaktože, ani varianta jakto, že nejsou správné. Jediná přijatelná podoba je jak to, že. Jak co je to za slovní druh? vztažná zájmena (kdo, co, který, jaký, čí, jenž), číslovky (kolik, kolikátý, kolikrát) a příslovce (kde, kam, kdy, jak) v sobě spojují funkci podstatného jména (resp. přídavného jména nebo příslovce) a podřadící spojky. Tázací zájmena (resp.

Kdy se píše za to a zato?

Může se psát oboje, záleží na kontextu, ve kterém to používáte. Za to se používá mapříklad když řekneme "Za to půjdeš do vězení." Zato používáme, pokud chceme říci "Petrovi to moc nejde, zato Pavel je docela šikovný."

By Serg Rivett

Jaký je rozdíl mezi proporcionálním a Neproporcionálním písmem? :: Co to je typ?
Užitečné odkazy