Domovská stránka > J > Jak Vypadá Měsíc Dnes?

Jak vypadá Měsíc dnes?

Dnes uvidíme zatmělý rudý měsíc, opravdu rudý bude i Mars…

Dnes uvidíme zatmělý rudý měsíc, opravdu rudý bude i Mars: Dnes večer nás čeká maxi zatmění Měsíce, jež bude extra dlouhé a také se na obloze objeví Mars viditelný pouhým okem. Proč se ale budou barvit do června se dozvíte v článku.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, jak najit na obloze saturn?

Ideální pozorovací okno je mezi 21.00–21.30 SELČ a nutný je dobrý výhled k severozápadu a čistá obloha až k obzoru. Další planety jsou vidět na ranní obloze, kde spatříme Saturn, Mars, Venuši a Jupiter. Měsíc je na své pouti oblohou navštíví mezi 22. –27. Tak kdy jde videt venuše? Venuše je nejjasnější ve chvíli, kdy je osvětleno 25% jejího kotouče; to se stává typicky 37 dnů před její dolní konjunkcí (na večerní obloze) a 37 dnů po ní (na ranní obloze). Od Slunce se nejvíce vychýlí přibližně 70 dnů před a po dolní konjunkci, v této době je v poloviční fázi.

Když to vezmeme v úvahu, které plynné planety můžeme pozorovat pouhým okem?

Čtyři z nich, Io, Europa, Ganymedes a Callisto byly objeveny Galileem již v roce 1610. Jako všechny plynné planety i tato má systém prstenců, ale velmi nejasný a zcela skrytý ze Země (prstenec byl objeven v roce 1979 pomocí kosmické sondy Voyager 1). Kde koukat na hvězdy? Hřeben Gruň Hřeben Gruň se nachází v jedné z nejtemnějších částí Moravskoslezských Beskyd, poblíž obce Staré Hamry. Viditelnost je zde skutečně perfektní, a proto sem lidi jezdí pozorovat oblohy, hvězdy, planety a mlhovinu nejen v noci, ale i ve dne. Najdete zde Centrum tmavé oblohy v Beskydech.

A další otázka, kdy pozorovat perseidy 2021?

Perseidy budou nejčetnější v noci ze čtvrtka 12. na pátek 13. srpna 2021, ale "padající hvězdy" můžete pozorovat již nyní! Mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní bude už o víkendu k vidění v průměru 70 meteorů za hodinu. Tak kdy jsou videt perseidy? Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází mezi 11.

A další otázka, jaký je rozdíl mezi svitem hvězd a planet?

Je, že hvězda (např. -Slunce) vydavá vlastní světlo nebo-li záření a planeta (např. -Země) to světlo odráží a tak se může zdát že planeta taky svítí, ale je to jen odraz. Tak jak poznat jupiter? Jupiter patří mezi planety, které je možné na obloze nalézt pouhým okem. Pro detailnější pozorování se ovšem bez dalekohledu neobejdeme. S malým dalekohledem nebo silným triedrem můžeme opakovat pozorování čtyř velkých Jupiterových měsíců, poprvé provedené Galileem v roce 1610.

Může se také zeptat, co to je konjunkce?

Konjunkce je termín užívaný v poziční astronomii a astrologii. Označuje maximální přiblížení dvou nebeských těles z pohledu pozorovatele (obvykle ze Země). V případě planet jde o jeden z aspektů.

By Ardeha Vitello

Jak poslat pozvánku na schůzku v Teams? :: Čím pozorujeme vesmír?
Užitečné odkazy