Domovská stránka > m > Čím Pozorujeme Vesmír?

Čím pozorujeme vesmír?

Dalekohled je optický přístroj určený zejména pro pozorování vesmírných objektů, jako jsou hvězdy, mlhoviny, planety, Měsíc nebo Slunce.

Přečtěte si více

Jak sledovat Měsíc?

Měsíc, zatmění Měsíce

Přestože Měsíce je „stále stejný“ při pomalé změně fází můžete většími dalekohledy pozorovat detaily na takzvaném terminátoru, rozhraní mezi světlem a stínem. Nejvhodnějším obdobím pro sledování Měsíce je období 3 dny po novu až 3 dny po první čtvrti.
Jak pozorovat Saturn? Spatříme ji nízko nad západoseverozápadem. Jeho jasnost postupně klesá z –1,4 mag, ale výška nad obzorem roste, takže podmínky pro pozorování se přes klesající jasnost zlepšují. Ráno nad jihovýchodním obzorem uvidíme dvě největší planety Sluneční soustavy – Jupiter a Saturn.

Kde sledovat Perseidy?

Nejlepší pozorování budete mít na městy neosvětlené obloze zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Že je u nás pozorování Perseid zažitou tradicí potvrzuje i fenomenální fotografie Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě, která byla přijata do NASA v rámci Astronomy Picture of the Day. Jak rozeznat planetu od hvězdy? hvězdyplanety

K tomu, abychom mohli „bludné hvězdy“ dobře pozorovat, jsou zapotřebí hned tři předpoklady:

  1. Planeta musí být dostatečně vysoko nad obzorem;
  2. Daná planeta by měla být na obloze daleko od Slunce;
  3. Musí být samozřejmě jasná noc.

Co pozorovat na obloze?

Nenechte si ujít

  • Nejbližší zatmění Slunce.
  • Nejbližší zatmění Měsíce.
  • Přelety družic dnes a v nejbližších dnech.
  • V současnosti viditelné komety.
  • Nejbližší meteorické roje.
  • Polární záře.
  • Zajímavé atmosférické úkazy.
Co pozorovat dalekohledem? Čím větší je průměr objektivu, tím dalekohled posbírá více světla a tím více toho na noční obloze můžete vidět. Zvětšení má až druhořadý význam. Větší zvětšení se hodí například při pozorování podrobností na povrchu planet nebo Měsíce. Menší zvětšení jsou naopak vhodná pro pozorování mlhovin či galaxií.

Jak na pozorování hvězd?

K nejjednodušším a nejméně nákladným metodám pozorování proměnných hvězd patří vizuální odhady. Ty se mohou provádět jak pouhým okem bez jakýchkoli dalších pomůcek, tak pohledem přes okulár triedru či astronomického dalekohledu (záleží na jasnosti pozorované hvězdy). Jak pozorovat zatmění Měsíce? Zatmění Měsíce

Vzniká tehdy, jestliže se Měsíc dostane do zemského stínu. Při zatmění je Měsíc vždy v úplňku. Ale zatmění nenastává při každém úplňku, navíc musí být splněna podmínka, aby Měsíc byl v blízkosti uzlu své dráhy. Zatmění lze pozorovat z celé zemské polokoule přivrácené k Měsíci.

Kde vychází a zapadá Měsíc?

Měsíc vycházízapadávycházízapadá

Měsíc

Východ Měsíce:4.18 SELČ
Západ Měsíce:13.44 SELČ

By Idaline Guitian

Jak vypadá Měsíc dnes? :: Jak nahlasit ukradeny Instagram?
Užitečné odkazy