Domovská stránka > C > Co To Je Doména?

Co to je doména?

Slovo „doména“ je zkratka, správně bychom měli říkat „doménové jméno“. Je to unikátní adresa na internetu. Používá se tak, že se přímo píše do internetového prohlížeče (např.) a také tvoří část emailové adresy za @ (např.)

Přečtěte si více

Kde si poridit doménu?

V systému registrace jmen domén není možné registrovat jméno domény přímo u sdružení CZ. NIC, nýbrž je nutné vybrat si tzv. registrátora. To je subjekt, který má přístup do registru a spravuje pro uživatele jejich jména domén. Co je to doména prvního radu? Doména prvního řádu se řadí na nejvyšší úroveň adresy vašeho webu. Často najdete pro doménu prvního řádu označení TLD – Top-Level-Domain. Pro Českou republiku je TLD . CZ, pro Slovensko .

Co to znamená registrace?

Význam: registrace - Činnost, při které dává uživatel souhlas s určitými podmínkami a žádá o přístup k nějaké službě. Příkladem může být například registrace domény, tj. uživatel si zvolí vhodnou doménu, k ní vyplní nezbytné údaje a následně si ji zaregistruje. Jaké jsou typy domén? V současné době existuje jediná taková TLD: arpa, používaná systémem DNS. Geografické TLD (Geo TLD) sdružující domény z jednoho města, v jednom jazyce, z jedné provincie atd.

Jak vypadá doména?

Doménové jméno sestává z několika částí (řádů) oddělených tečkami. Části jsou seřazeny od nejkonkrétnější po nejobecnější - první část např. www označuje jeden konkrétní počítač a poslední část např. cz označuje celou skupinu počítačů nebo sítí v internetu. Jak si vybrat doménu? Čím kratší název domény zvolíte, tím lepší. Příliš dlouhá doména rovněž dává příležitost různým omylům, překlepům a nedorozuměním. Kratší název se lépe pamatuje, dobře se vejde na propagační materiály a snáze se sděluje rozhovorem. Příliš dlouhá doména rovněž dává příležitost různým omylům, překlepům a nedorozuměním.

Také, jak spravovat doménu?

Dobrý den, ohledně správy domény se budete muset obrátit na toho, kdo Vám doménu u WEDOS registroval a správa domény je možná z jeho zákaznickém účtu popř. nasdílením oprávněnému uživateli. Jako majitel domény však máte i možnost doménu převést pod svůj účet přes autorizační heslo. Jak si vytvořit vlastní doménu? Aby se toto dalo zajistit, musí si každý tzv. zaregistrovat doménu, na které má jeho web fungovat. Není to nic složitého, prostě vyplníš registrační formulář u některého z pověřených registrátorů domén. Aby zvolená doména byla opravdu tvoje, je potřeba, aby ji už neměl zaregistrovanou někdo jiný.

Co je to doména první a druhé úrovně?

Doména druhého řádu je konkrétnější a nachází se hned před doménou nejvyššího (prvního) řádu. Pro představu „pankrea.cz“ je doména druhého řádu. Tato úroveň je určena např. pro název společnosti, kterou doména reprezentuje.

By Emeric Colling

Co je doména u wifi? :: Kdy půjdou ceny grafických karet dolů?
Užitečné odkazy