Domovská stránka > C > Co Je To Doména Ve Windows?

Co je to doména ve Windows?

Doména Windows (NT4-style domain, classic domain) je v informatice označení pro již zastaralou jednoduchou plochou adresářovou službu, ve které jsou umístěny informace o objektech v počítačové síti (uživatelské účty, počítače, tiskárny, oprávnění a další údaje).

Přečtěte si více

Co je Domenova síť?

Doménová adresa je IP adresa, která odpovídá konkrétnímu webu. Pro převádění IP adres na doménová jména slouží DNS (Domain Name System - systém doménových jmen). Číselná adresa je tak snadno převedena na lehce zapamatovatelnou symbolickou adresu. Jak funguje Active Directory? Služba Active Directory umožňuje správcům sítě vytvářet a spravovat domény, uživatelé a objekty v rámci sítě. Správce může například vytvořit skupinu uživatelů a udělit jim konkrétní přístupová oprávnění k adresářům na serveru.

Co je doménové heslo?

Doménový účet je standardně hlavní uživatelský účet, pod kterým pracujeme na počítači, přijímáme poštu, přihlašujeme se do řady aplikací. Může být synchronizovaný do Microsoft cloudu, takže jej používáme také pro služby Microsoft 365 / Office 365. Jak zjistit doménu počítače? Otevřete Ovládací panely. Klikněte na Systém a zabezpečení > Systém. Na stránce Základní informace o počítači uvidíte v části Nastavení názvu počítače, domény a pracovní skupiny položku Úplný název počítače.

Jak se připojit k doméně?

Pokud potřebujete připojit počítač do domény, je nutné znát přesný název domény a mít uživatelské oprávnění pro přidání počítače do domény. Pak jen stačí kliknout v panelu Systém klepnout na položku Změnit nastavení, která se nachází ve skupině Nastavení názvu počítače, domény a pracovní skupiny. Jaký je rozdíl mezi doménou a IP adresou? Systém DNS umožňuje přiřadit k číselné IP adrese určité symbolické jméno, takzvané doménové jméno, které si uživatelé snadno zapamatují a často jej dokáží intuitivně napsat například do webového prohlížeče.

A další otázka, co obsahuje doménová adresa?

Doménové jméno je tvořeno posloupností několika částí oddělených tečkami. Části jsou seřazeny podle obecnosti: první část (např. cs) je nejkonkrétnější, může popisovat jeden konkrétní počítač, daší části (např. wikipedia) jsou obecnější, popisují celou velkou skupinu počítačů a sítí. Tak jak spustit active directory? Instalace AD – server s GUI

  1. Otevřeme Server Manager.
  2. Manage > Add Roles and Features.
  3. Next.
  4. Role-based or feature-based installation.
  5. Vybereme náš server a next.
  6. Zaškrtneme Active Directory Domain Services, klikneme na Add Feature (Administrative tools, powershell module), Next.
  7. Next (žádné další features nepotřebujeme)
  8. Next.

Jaké objekty se nachází v Active Directory?

V databázi Active Directory jsou uloženy objekty organizačních jednotek, uživatelských účtů a skupin. Organizační jednotka představuje jakýsi kontejner, který může obsahovat další objekty. Dále rozlišujeme uživatelské účty a účty počítačů. Různé druhy skupin byly jmenovány v části Active Directory – Instalace.

By Marolda

Co je to strom domén a co je les domén v Active Directory? :: Co jsou Franky?
Užitečné odkazy