Domovská stránka > J > Jak Se Vyrabi Knihy?

Jak se vyrabi knihy?

Tiskne se na velké tiskové archy, na které jsou stránky “vyřazeny” podle určitého systému tak, že po složení archu budou všechny správně orientované a čísla stránek půjdou za sebou. Poskládaný tiskový arch tvoří “složku” o šestnácti stránkách a několik složek tvoří dohromady “blok” knihy.

Přečtěte si více

Tak jak se tiskne?

Mezi nejčastěji využívané technologie tisku peněz a dalších cenin patří:

  1. - Ofsetový tisk – základní technika tisku peněz.
  2. - Tisk z hloubky – tisková forma je reliéfní, prvky k vytištění jsou zahloubeny pod úroveň netisknoucích prvků.
  3. - Tisk z výšky – tradiční metoda knihtisku.
Jak knihtisk fungoval? Jak knihtisk fungoval

Tiskař nejprve musel vytvořit a sestavit text z písmen, která naskládal do dřevěné sazebnice. Ta určovala řádkování, odstup mezi písmeny a počítala i s mezerami na obrázky. Na takto vytvořenou sazbu tiskař nanesl čerň, kterou pak lisovací stroj natlačil na připravený papír či pergamen.

Kde vznikly knihy?

Výroba papíru byla státním tajemstvím. Teprve když se podařilo Arabům roku 751 n. l. zajmout několik čínských výrobců papíru, začala výroba i v Arábii. Důkazem nejstaršího použití papíru u nás je městská kniha Starého Města pražského, vedená od roku 1310. První papírna v Čechách - Zbraslavská - je známa od roku 1499. Tak kde vznikaly knihy? Knihovny v raném středověku. Knihovny v období raného středověku se vyvíjely v rámci církevních institucí – tedy v kostelech, klášterech a v církevních úřadech. Ze začátku vznikaly neorganizované sbírky liturgických knih (knih sloužících k bohoslužbám).

Co je to předsádka v knize?

Předsádka papírové, či pergamenové dvoulisty umísťované mezi knižní blok a desku (odtud angl. endpaper, něm. Vorsatzblatt). Dvoulisty stejně jako vazy zpevňují přechod mezi deskami a blokem knihy a chrání krajní složky (odtud fr. Co je rejstřík v knize? prvek rámcových částí knih sloužící stejně jako obsah k rychlejší a snadnější orientaci v textu. Nazýval se „Index operis“, „Pravidlo“, „Register“, „Syllabus rerum memorabilium“, „Summa“ nebo „Ukazatel“. Rejstřík lze dnes využít jako velmi dobrou pomůcku pro sledování úplnosti knihy.

Podle toho, co je obálka knihy?

Vnitřek knihy, většinou vytištěný na obyčejném papíru, se nazývá „knižní blok„. To, co je kolem bloku a tvoří vnější obal, se nazývá u měkké vazby „obálka„. Jak se nazývá kniha která nemá tuhé desky? knižní blok - označuje svázané a oříznuté listy knihy bez desek.

Kdo byl Melantrich?

listopadu 1580, Praha) byl významný český renesanční tiskař a nakladatel. Ze své tiskárny postupně vybudoval velký tiskařský a nakladatelský podnik evropského významu. Základem jeho ediční činnosti se stala bible, kterou vydal zřejmě čtyřikrát či pětkrát (tzv. Bible Melantrichova zvaná též Melantriška).

By Shinberg Storr

Kdy byl objeven laser? :: Kde se vynalezl knihtisk?
Užitečné odkazy