Domovská stránka > K > Kdy Byl Objeven Laser?

Kdy byl objeven laser?

Princip laseru fyzikálně popsal už v roce 1917 Albert Einstein, ale první laser vznikl až v roce 1960. Předchůdcem laseru byl maser, zařízení které pracuje na stejném principu (stimulovaná emise), avšak generuje mikrovlnné záření. První maser sestavil Charles Townes, J. P. Gordon a H. J. Zeiger v roce 1953.

Přečtěte si více

Můžete se také zeptat, na co se pouziva laser?

Využívá se přitom rozptylu fotónů na atomech, pohybujících se proti paprsku. Jinou aplikací je konstrukce nepředstavitelně přesných atomových hodin, prakticky používaných například při satelitní navigaci nebo v astronomii. Laserový paprsek se uplatňuje i v mikroelektronice při výrobě polovodičových součástek. Jak daleko svítí laser? Ze zkušenosti se dá říct, že do běžného osvětlení na pracovištích, kde slunce nesvítí, je čárový laser do 5mW výkonu použitelný až do vzdálenosti 5m. Vše záleží na tom, jaké je počasí a jak dobře vidí obsluha.

Jak široká je mezera vznikající při řezání laserem?

Řezání laserem je v současnosti nejrozšířenější aplikace výkonných laserů ve strojírenství pro svůj úzký a přesný řez bez ostřin (± 0,1 mm). Laserem lze dělit širokou škálu materiálů – jak kovové (uhlíkové a legované oceli), tak i nekovové materiály (např. Z jakého jazyka pochází slovo laser? etymologieEditovat. Přejato z angličtiny, kde bylo vytvořeno v roce 1960, v analogii se slovem maser, z počátečních písmen slov Light Amplifier by Stimulated Emission of Radiation — doslova „světelný zesilovač na principu stimulované emise záření“.

Lidé se také ptají, co znamená zkratka laser?

Laser (akronym z anglického Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, tj. 'zesilování světla stimulovanou emisí záření') je optický zdroj elektromagnetického záření tj. Na jakém principu funguje laserová tiskárna? Laserová tiskárna je druh počítačové tiskárny, pracující na podobném principu jako kopírka. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světlocitlivý válec, na jehož povrch se poté nanáší toner. Ten se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován.

Tak který druh laseru se používá nejčastěji k sváření řezání gravírování a ve stomatologii?

K řezání a svařování se používají vysokovýkonné CO 2 lasery (10,6 μm) a Nd:YAG lasery (1064 nm), kdy hodnota v závorkách udává pracovní vlnovou délku laseru. Jak funguje laserové ukazovátko? Životnost baterií je omezena na zhruba sedm minut, avšak laser funguje velmi rychle. Papír nebo dřevo začne díky laseru hořet ani ne za vteřinu. Při nasazení čočky typu spojka pak dokáže laserová pistole pálit i materiály jako je kov a dokonce i sklo, které má teplotu tání nad 500° C.

Jakou barvu laseru?

Zelený: je dražší, ale lépe viditelný na ostřejším slunci či sněhu. Červený: je levnější, ale hůře viditelný IR laser: je neviditelný

By Debi Rhue

Jak vzniká laserový paprsek? :: Jak se vyrabi knihy?
Užitečné odkazy