Domovská stránka > C > Co To Je Obrazovka?

Co to je Obrazovka?

Obrazovka (anglicky cathode ray tube, zkratka CRT) je v češtině označení pro speciální elektronku (katodovou trubici), která na přední části (tj. na stínítku) vytváří obraz pomocí proudu elektronů.

Přečtěte si více

Jaký monitor k počítači?

Základní tipy na rychlý výběr

  1. Rozmyslete si, jak velký monitor se vám na stůl vejde.
  2. Větší obrazovka je skvělá na multimédia, na práci mohou být lepší dva menší monitory.
  3. Zvolte správné rozlišení, Full HD stačí do velikosti cca 27".
  4. Technologie TN má horší barvy, ale rychlou odezvu, IPS je na tom opačně, VA uprostřed.
Jak funguje displej? Obraz na monitoru vzniká pomocí vysílání tří elektronových paprsků ze tří elektronových děl, které jsou usměrňovány pomocí elektromagnetického pole vychylovacích cívek. Paprsky pak dopadají na stínítko (což je vlastně součást vzduchoprázdné obrazovky) potažené fosforem.

Tak jak dlouho vydrží monitor?

Typická životnost při běžném provozu 10-12 let. U lcd však odchází tak po třetím až pátém roce provozu. Co znamená zkratka CRT? Obrazovka typu CRT (zkratka pro cathode ray tube) je zobrazovací zařízení, které funguje na principu katodové trubice (typ urychlovače elektronů) se stínítkem.

Můžete se také zeptat, jak funguje televizni obrazovka?

Princip televize spočívá v přeměně optického obrazu v elektrický obrazový signál, v přenosu elektrického signálu a zpětné přeměně opět na optický obraz. Využívá vlastnost lidského oka, které vnímá dílčí podněty jako celek, probíhají-li dostatečně rychle za sebou. Jak vybrat monitor do kancelare? Kontrast. Čím větší je kontrast, tím kvalitnější budou barvy, především tedy černá a bílá. Pro čistě kancelářské použití postačí i poměr 400 : 1, na hry a filmy ale sáhněte alespoň po 1000 : 1. Kvalitní monitory pak mají i 2000 : 1 a více.

Jak vybrat Kancelarsky monitor?

Na kancelářskou činnost si vystačíte s monitorem velikosti 19 – 21”, pokud běžně pracujete s více soubory, jsou vhodnější větší monitory 22 – 24”. Tato velikost bude vyhovovat i běžným hráčům, ti náruživější budou vybírat spíše ve velikosti 27 – 30”. Jak vybrat prohnutý monitor? Pokud vybíráte nový monitor a uvažujete o prohnutém, měli byste zvážit také otázku zobrazovací technologie. V nabídce všech monitorů jasně převažují ty s IPS panely, což je logické – tato technologie je nejpokročilejší. Produkuje obraz, který má nejbohatší a nejvěrnější barvy a také široké pozorovací úhly.

Jak zobrazuje monitor barvy?

Stejně jako u CRT obrazovek jsou na LCD monitorech barvy skládány ze tří základních složek: RGB, tj. Red (červená), Green (zelená), Blue (modrá) a využívají tzv. sčítání barev. Signál je z počítače do monitoru přiváděn buď analogově (VGA konektor) nebo digitálně (DVI, DisplayPort, HDMI).

By Shepp Calvery

Jak funguje OLED TV? :: Jakou novou televizi?
Užitečné odkazy