Domů : Technické termíny : Definice vzorce

Vzorec

Termín "vzorec" má několik různých významů, v závislosti na poli, ve kterém je termín použit. Například matematický vzorec je vztah vyjádřený pomocí čísel a symbolů. Chemický vzorec definuje atomovou strukturu chemické sloučeniny. Ve výpočtech je vzorec výpočtem prováděným na jednom nebo více proměnné.

Vzorce a funkce

Funkce v počítači programy často obsahují vzorce. Jednoduchý vzorec může například převést centimetry na palce. Tento vzorec spolu s několika dalšími lze použít v rámci funkce metrické konverze. Funkce může použít příslušný vzorec na vstup (obvykle definováno vstupem Parametry) a výslednou hodnotu vyprodukujte jako výstup. Vzorce a funkce jsou podobné a někdy jsou termíny používány zaměnitelně. Vzorce jsou však často stavebními kameny funkcí, nikoli naopak.

Tabulkové vzorce

Vzorce se také používají v tabulky. Většina tabulky aplikace vám umožní zadávat vzorce do buněk místo statických dat. Pokud například tabulka obsahuje čísla ve sloupcích A a B, lze sloupec C použít k sečtení čísel v příslušných řádcích sloupců A a B. Zadáním vzorce „= A2 + B2“ v buňce C2 se zobrazí součet buňky A2 a B2 v C2. Pomocí pokročilých tabulkových vzorců lze určit průměr více buněk, rozdělit buňky podle výsledků jiných vzorců a provádět další složité operace.

POZNÁMKA: Chcete-li zadat vzorec do tabulky, začněte zadáním znaménka rovná se (=) do prázdné buňky.

https://TechLib.com/definition/formula

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici vzorce. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená vzorec, a je jedním z mnoha technických termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici vzorce užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše uvedených citačních odkazů.