Domovská stránka > J > Jak Poznat Podstatné Jméno Ve Větě?

Jak poznat podstatné jméno ve větě?

Patří sem jak názvy obecné (holčička, kočka, babička), tak názvy vlastní (Jitka, Mikeš, Iva). Podstatná jména poznáme také podle toho, že si na ně můžeme ukázat: TEN, TA, TO, případně TI, TY a TA. Například: ten medvěd, ta medvědice,to medvídě, ti medvědi, ty medvědice a ta medvíďata.

Přečtěte si více

Jak poznat Pomnožná podstatná jména?

Jak už jsme si řekli na začátku článku, pomnožná podstatná jména mají jen tvary množného čísla. Pokud tedy máme určit číslo takového jména, nemusíme nad ničím přemýšlet a můžeme ihned napsat číslo množné. A to i v případě, že slovo označuje pouze jeden kus (například oblékla si šaty, zavři dveře). Jak skloňovat Pomnožná podstatná jména? Podstatná jména pomnožná zakončená na -y, -any (Hradčany, Poděbrady, Vysočany, Rokycany...) se skloňují podle vzoru hrad, ale ve 2. pádě je tvar bez koncovky (z Hradčan, Poděbrad, Vysočan, Rokycan...). U slov zakončených na -ly, -sy, -zy je v 6.

Podle toho, jak skloňovat podstatná jména?

Při skloňování podstatných jmen pomohou vzory:

  1. vzory pro rod mužský: pán, muž, hrad, stroj, předseda, soudce,
  2. vzory pro rod ženský: žena, růže, píseň, kost,
  3. vzory pro rod střední: město, moře, kuře, stavení.
Jak určit rod u množného čísla? V češtině rozlišujeme u podstatných jmen tři různé rody: rod mužský, rod ženský a rod střední. Jednotlivé rody od sebe odlišujeme podle toho, jakým ukazovacím zájmenem si můžeme na slovo ukázat: V množném čísle se zájmena trochu mění: mužský rod = TI, ženský rod – TY, střední rod TA.

Jak se ptáme na podstatné jméno?

Ptáme se na ně slovy KDO? CO?. Ukazujeme si na ně slovy ten, ta, to. Jak poznat hromadná podstatná jména? Jména hromadná

Podstatné jméno hromadné pojmenovává soubor (souhrn, celek) počitatelných jednotlivin téhož druhu, což se vyjadřuje i slovotvornými prostředky, příponami: ‑í, ‑oví, ‑stvo, ‑ctvo (listí, stromoví, panstvo, námořnictvo).

Lidé se také ptají, co je pomnožná podstatná jména?

Jako jména pomnožná označujeme podstatná jména, která mají pouze nebo převážně tvary množného čísla, přičemž svými tvary mohou označovat jak množství, tak jednotlivinu (např. záda, plavky, nůžky). Jaké jsou podstatná jména Pomnožná? Podstatné jméno (též substantivum) je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností, dějů a vztahů.

Také, jak určit vzor podstatného jména?

Vzory rodu ženského jsou žena, růže, píseň, kost. Končí-li jméno na souhlásku, řídíme se vzory: píseň, kost, pokud na samohlásku – vzory: žena, růže. Žena je vzor tvrdý, naopak ostatní (růže, píseň a kost) řadíme mezi vzory měkké (viz též téma Koncovky podstatných jmen: ženský rod).

By Gillmore Duponte

Jak urcit číslo? :: Jak se zbavit virů v Macu?
Užitečné odkazy