Domovská stránka > J > Jak * Tak *?

Jak * Tak *?

Někdy však člověk může tápat, kam přesně čárku umístit, a to zejména v případech vět s tak(,) jak. Obecně platí, že čárku před tak napíšeme, je-li celé spojení k danému celku připojeno volně: Dala jsem si kávu s našlehaným mlékem a dvěma cukry, tak jak mi to chutná nejvíc.

Přečtěte si více

Kdy se používá čárka?

PRAVIDLA – Psaní čárek

  1. Interpunkce je zřejmě nejobtížnější částí českého pravopisu.
  2. Čárkou oddělujeme věty souřadné (hlavní i vedlejší), pokud nejsou spojeny spojkami a, i ani, nebo, či v slučovacím významu:
  3. Čárku používáme i před spojkami a, i, ani, nebo, či, pokud je vyjádřen jiný vztah než slučovací.
Kdy se píše čárka za prosím? Tuto zdvořilostní vsuvku můžeme, ale také nemusíme oddělovat od ostatního textu čárkami. Verze bez čárek je považována za slohově neutrální, variantou s čárkami klademe na slovo prosím větší důraz. Přijďte prosím nejpozději v pět.

Také, jak se píše namísto?

Správně je na místě i namístě

Něco jiného však znamená slovo namísto, které označuje, že nějaká věc nahrazuje jinou. Příklad: Namísto nového svetru jsem si koupil další basy piva.
Kdy jindy než čárka? Jak poznat, kdy spojka potřebuje čárku? Když spojka než větu uvozuje a vyskytuje se za ní přísudek, čárku píšeme. Když spojka než větu neuvozuje a žádný přísudek se za ní nevyskytuje, čárku nepíšeme.

Jak na tak na?

Čárku píšeme, jsou-li ve větě použity dvojice spojovacích výrazů. jak - tak, nejen - ale i, i - i, jednak - jednak atd. Příklad: V obchodě měli jak rajčata, tak papriku. Kdy je před a čárka? Spojka a. Základní pravidlo říká, že čárka před a se nepíše, jestliže jde o slučovací poměr. Jestliže jde o spojení v jiném než slučovacím poměru, čárku před a píšeme.

Lidé se také ptají, kdy se píše čárka před co?

Čárka se před co v pozici vztažného zájmene či spojky píše i tehdy, kdy vedlejší věta rozvíjí jen jmenný výraz: Vše, co sníte. Přání, co máte od dětství Pro ty, co chtějí víc. Kdy se píše čárka před Ale? Pokud ale slouží jako spojka, která vyjadřuje něco neočekávaného - omezuje nebo opravuje předcházející slova, čárka se vždy píše. (Slíbil mi to, ale zapomněl na mě. Nosí ráda červenou, ale i modrou a žlutou barvu.) Pokud ale používáme jako modifikační částici - při zvolání, emocionálním vyjádření, čárku nepíšeme.

Kdy se píše čárka ve větě jednoduche?

Čárky ve větě jednoduché: několikanásobné větné členy

Výrazy řazené za sebou coby výčet oddělujeme čárkami. Čárka se mezi větnými členy nepíše, pokud jsou spojeny spojkou a, i, nebo, či v poměru slučovacím. V ostatních případech se čárkou oddělují.

By Sams

Jak psát na místě? :: Jak často se chodí na dialýzu?
Užitečné odkazy