Domovská stránka > J > Jaký Se Jmenuje Zařízení Které U Topologie Typu Hvězda Propojuje Kabely Jednotlivých Počítačů A Přepíná Data Tak Aby Spolu Počítače Mohly Komunikovat?

Jaký se jmenuje zařízení které u topologie typu hvězda propojuje kabely jednotlivých počítačů a přepíná data tak aby spolu počítače mohly komunikovat?

Každý počítač je připojený pomocí kabelu (UTP, STP) k centrálnímu prvku hubu nebo síťovému přepínači. Mezi každými dvěma stanicemi existuje vždy jen jedna cesta. Toto zapojení pochází z počátků používání výpočetní techniky, kdy byly počítače připojeny k centrálnímu počítači (mainframe).

Přečtěte si více

Může se také zeptat, co je počítačová síť?

Internet je největší počítačová síť na světě. Pojďme si ji rozebrat: Počítačová síť je jakákoli skupina vzájemně propojených výpočetních zařízení schopných odesílat nebo přijímat data. Výpočetní zařízení není jen počítač, je to jakékoliv zařízení, které může spustit program, jako je tablet, telefon nebo chytrý snímač. Co je to síť Gan? GAN – Global Area Networks (globální počítačové sítě)

Jak již z názvu vyplývá, jedná se o globální síť. Z jmenovaných sítí je nejrozsáhlejší, především díky použití satelitů a bezdrátových technologií a tím se stává prakticky neomezená. Základní přenosové rychlosti bývají v řádech Mb/s.

Tak jak rozdělujeme rozhraní podle způsobu komunikace?

Klasifikace sítí

  1. Komutační síť
  2. Paketová síť
  3. Peer-to-peer.
  4. Klient-server.
  5. Analogová síť
  6. Digitální síť
  7. PAN.
  8. LAN.
Podle toho, jak jsou mezi sebou sítě propojeny? jsou tvořeny řídicími počítači (tzv. uzlovými počítači, anglicky host), které jsou propojeny mezi sebou prostřednictvím komunikační podsítě. Komunikační podsíť tvoří většinou speciální datové spoje organizací poskytujících telekomunikační služby.

Jak se šíří Internet?

Internet je celosvětový systém propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících internet je bezproblémová komunikace (výměna dat). Co je to LAN a WAN? Největším a nejznámějším příkladem sítě WAN je síť Internet. Sítě WAN jsou využívány pro spojení lokálních sítí (LAN) nebo dalších typů sítí, takže uživatelé z jednoho místa mohou komunikovat s uživateli a počítači na místě jiném. Spousta WAN je budována pro jednotlivé společnosti a jsou soukromé.

Jaké aktivní síťové prvky se používají pro zajištění provozu na linkové vrstvě?

Aktivní síťové prvky

  • Opakovač (repeater)
  • Rozbočovač (hub)
  • Most (bridge)
  • Přepínač (switch)
  • Směrovač (router)
  • Statické, neboli neadaptivní, směrování neumí reagovat na změny, které se v síti dějí.
  • Brána (gateway)
  • Síťová karta.
Tak proč se aktivním prvkům říká aktivní? Aktivní síťový prvek, opak pasivního prvku sítě, je takový prvek sítě, který s datovým signálem vykonává určitou aktivní činnost. Nejedná se pouze o mechanické součásti sítě, ale o zařízení, na kterých běží určitý software vykonávající nějakou činnost s procházejícím datovým signálem.

Také, co je to switch?

Síťový přepínač, častěji i v našem prostředí označovaný anglicky switch, je v informatice aktivní prvek v počítačové síti, který propojuje jednotlivé prvky do hvězdicové topologie. Přepínač obsahuje větší či menší množství síťových portů (až několik stovek), na něž se připojují síťová zařízení nebo části sítě.

By Laidlaw

Co je KVM prepinac? :: Jaké rozlišujeme topologie sítí Lán?
Užitečné odkazy