Domovská stránka > C > Co Znamená Slovo Slozene?

Co znamená slovo slozene?

Slovo složené je takové slovo, které je tvořeno více základovými slovy. Vzniká procesem skládání, označuje se také jako složenina. Tam, kde se jednotlivé části složeniny dotýkají, vzniká tzv. morfologický šev.

Přečtěte si více

Co jsou složeniny vlastní?

A) složeniny vlastní: jsou takové, jejichž členy nemůžeme rozdělit, nejsou samostatnými slovy (minimálně jím nebývá první část složeniny vlastní). Co je to odvozování slov? Odvozování je tvoření odvozeného slova z jiného slova (ze slova základového) pomocí slovotvorných prostředků. Rozlišujeme slova: motivovaná - můžeme zjistit, z kterého slova byla utvořena (zahradník, odpoledne, podpatek);

Může se také zeptat, jak zkracovat slova?

Zkratková slova

Vznikají spojením počátečních hlásek nebo slabik víceslovného názvu. Mezi zkratková slova řadíme i zkratky typu atd. (a tak dále), atp. (a tak podobně), pí (paní).
Co znamená Koren slova? Kořen slova

Je to největší společná část všech slov příbuzných (průlet, letiště, letadlo, zálet). Je to jádro slova, na které se věší předpony a přípony, které zužují nebo upřesňují význam slova (hra, vý-hra, hra-vý, hra-čk-a, vy-hra-n-ý).

Jak poznat slozene slovo?

Složená slova

  1. Složenina s volnými kořeny – skládá se ze dvou volných kořenů, tedy volných lexikálních morfémů, např.
  2. Složenina s vázaným kořenem – skládá se ze dvou vázaných kořenů (tj.
  3. Odvozené slovo – skládá se z volného či vázaného kořene a slovotvorného afixu, např.
Co to je zkratkové slovo? Zkratka utvořená obvykle z jednotlivých částí slovního spojení (často z počátečních slabik) se stává slovem, které má svůj gramatický rod, svůj přízvuk, svůj lexikální význam a představuje sémanticky i morfologicky celistvou jednotku.

Co je to mnohoznačné slovo?

Slova mnohoznačná mají více významů (ale věci či skutečnosti, které slova pojmenovávají, jsou si podobné). Další mnohoznačná slova jsou například houba, kohoutek, koruna, hřebínek, zvonek, myš, měsíc, ohryzek, … Takové OKO. Může být na silonkách, může být vykulené, může být volské, když se smaží na pánvičce. Co jsou složeniny vlastní a nevlastní? Je slovo plnohodnotný složenina vlastní nebo nevlastní…

Složeniny vlastní poznáš tak, že je nelze rozdělit na jednotlivá slova. (např. obranyschopný je nevlastní složenina, protože toto slovo můžeš rozložit na slova schopný obrany) U složenin vlastních je navíc často slovotvorný základ rozšířen…

Co znamená Univerbizace?

Univerbizace (z latinského unus – jeden, verbum – slovo) je proces, kterým se ze sousloví v rámci jazykové ekonomie vytváří jednotlivé slovo (univerbát či univerbizát). Opačný proces, tedy vytváření sousloví z jednotlivého slova, se nazývá multiverbizace.

By Virendra

Co to je neologismus? :: Jak udělat analýzu firmy?
Užitečné odkazy