Domovská stránka > C > Co Je To Složené Slovo?

Co je to složené slovo?

Složenina (kompozitum) je v lingvistice lexém (slovo), který se skládá z nejméně dvou jiných lexémů (slov). Skládání (kompozice) je jeden ze způsobů tvoření slov – slovotvorby, a to vedle odvozování (derivace), zkracování (abreviace), slučování (univerbizace) a vytváření sousloví (multiverbizace).

Přečtěte si více

Která synonymum?

synonymaEditovat

  • jaký
  • jenž, (knižně, zastarale) an.
Co znamená slovo pantáta? Jedná se o slovo poněkud zastaralé a dnes používané velmi zřídka. V původním významu se takto označoval mlynář, později venkovský sedlák nebo také hospodář, vesničan, starší spořádaný muž.

Co znamená slovo Špacírka?

špacírka (hůl) – vycházková hůlka, mužský oděvní doplněk, obvyklá výzbroj šviháka či kavalíra apod. špacírka (tanec) – český lidový tanec, jenž začíná taneční chůzí Tak co znamená slovo nadřazené? SLOVA NADŘAZENÁ jsou ŠTÍTKY, které nadepisujeme na jednotlivé sáčky. Označují skupinu slov, která uvnitř sáčku najdeme. Nadřazené slovo: NÁBYTEK značí, že uvnitř sáčku budou slova ŽIDLE, SEDAČKA nebo POSTEL. Nadřazené slovo: BARVY značí, že dovnitř sáčku patří MODRÁ, ZELENÁ i ORANŽOVÁ.

Může se také zeptat, jak se nazývají slova nadřazená?

Hyperonyma jsou slova nadřazená svým významem, tedy obecnější. Co je nadřazenost? nadřazenost - Slovník současné češtiny | Lingea s.r.o. nadřazený , nadřaděný příd. ▶ ling . slovo nadřazené = slovo významově nadřazené slovu podřazenému; hyperonymum × hyponymum ; výp .

Lidé se také ptají, co to jsou fráze?

Fráze (z fr. phrase, věta), úsloví, rčení či slovní obrat v češtině znamená ustálenou a často opakovanou větu nebo slovní obrat. V běžné řeči je dnes fráze nejčastěji synonymem pro klišé – bezmyšlenkovitě opakovanou banalitu, která se tak opotřebovala, že už nic neříká, případně může i zastírat skutečný úmysl mluvčího. Tak co je to volne spojení slov? (skok daleký je sousloví, daleký skok je volné spojení slov). Někdy může vedle sousloví existovat i jednoslovné pojmenování, které většinou bývá nespisovné či hovorové (tzn. spisovné, ale patří do ústního projevu), protože každý jazyk má tendenci v běžné mluvě slova zkracovat.

Co je to jednoslovné pojmenování?

Základem nového jednoslovného pojmenování může být buď jedna, nebo dvě (výji- mečně i více) lexikální jednotky. Vzniká-li nové jednoslovné pojmenování na bázi jedné lexikální jednotky, a to její formální obměnou (síra  sírový), mluvíme o odvozování neboli derivaci.

By Tennes

Kdo vymyslel virtuální realitu? :: Jak se zavadi port?
Užitečné odkazy