Domovská stránka > C > Co To Je Neologismus?

Co to je neologismus?

Neologismus či neologizmus (z řec. neos logos, nové slovo), česky novotvar, je nově utvořené nebo přejaté slovo, přesněji lexikální jednotka. Vzniká nejčastěji pro označení nových skutečností, např. vynálezů nebo myšlenek, a postupem času se může stát součástí běžné slovní zásoby.

Přečtěte si více

Lidé se také ptají, jak obohacujeme slovní zásobu?

Slovní zásobu obohacujeme následujícími způsoby:

  1. tvořením nových slov (odvozování, skládání, zkracování) - viz kapitolu Tvoření slov,
  2. přenášením slovního významu (metafora, metonymie),
  3. spojováním slov v sousloví - viz kapitolu Slovo a sousloví ,
  4. přejímáním slov z cizích jazyků (displej, ofsajd magistrála),
Pokud jde o to, jak vznikají zkratky? Hlavním důvodem vzniku zkratek bývá úspornost vyjadřování. V praxi však vznikají i zkratky, které zcela odporují slovotvorným, fonologickým i gramatickým zvyklostem jazyka, takže jde o útvary neadaptabilní.

Jak se tvori nová slova?

Nová slova se v češtině tvoří odvozováním, skládáním nebo zkracováním. Jak se píše zkrátka Kč? Tvoření iniciálových zkratek

Takto se zkracují např. víceslovné názvy států (ČR = Česká republika, SR = Slovenská republika, SRN = Spolková republika Německo), názvy různých institucí, organizací, podniků a jejich orgánů, organizačních jednotek, oddělení apod.

Co jsou předpony?

Předpona je část slova umístěná před kořenem. Upřesňuje význam slova. Mezi nejčastější předpony patří: s-, z-, vz-, roz-, nej-, před-, po-, vý-, vy-, bez-. Jak poznat koncovky? Přípona je část slova, která stojí za kořenem, u slov ohebných mezi kořenem a koncovkou (převozník, převozníka). Koncovka je část slova, která se při ohýbání slov (skloňování a časování) mění (převozníka - 2. pád č. j.,děláš - 2.

Jak určit základové slovo?

Základové slovo – slovo, z něhož bylo nové slovo přímo utvořeno. Slovo, které se stalo motivem, zdrojem nového pojmenování. Slovotvorný základ – část společná slovu základovému a slovu nově utvořenému. Co je to přenesený význam slova? Přenesený význam slova, slovního spojení, slovní vazby, morfému nebo jiného prvku jazyka může být projevem spontánního vývoje jazyka, ale i projevem abstraktního myšlení, tvořivého používání, v krajním případě je uměleckým výrazovým prostředkem, zejména jako básnická figura.

Co znamená drutěva?

DRUTĚVA, je výrobním družstvem, které zaměstnává více než 50% osob se zdravotním postižením. Na vámi odebrané výrobky a služby vám poskytneme náhradní plnění.

By Kiker

Jak odstranit chybu skriptu? :: Co znamená slovo slozene?
Užitečné odkazy