Domovská stránka > J > Jaké Rozlišení Pro Tisk Fotografií?

Jaké rozlišení pro tisk fotografií?

Obecně platí, že pro tisk (nejen fotografií ale třeba i novin či časopisů) je ideální rozlišení 300 dpi. Často si ale vystačíte i s menším rozlišením. Většina fotolabů, které využívají pro tisk digitální technologii (tedy nikoliv ofsetový tisk za pomoci osvitové jednotky) si vystačí s rozlišením nižším.

Přečtěte si více

Co to je 300 DPI?

V souvislosti s tiskem často narazíte na zkratku DPI. Pochází z angličtiny, kde zastupuje spojení slov dots per inch, česky body na palec. Údaj uvádí počet obrazových bodů, pixelů, které se vejdou na jeden palec (1 palec = 2,54 cm). Hodnota 300 DPI tedy říká, že na délce 2,54 cm najdete 300 bodů. Když to vezmeme v úvahu, jak spravne skenovat? Do skeneru vložte dokument, který chcete skenovat a klikněte na Náhled. Předtím, než kliknete na Skenovat, můžete označit plochu, co vše chcete oskenovat. A je oskenováno. Abyste obrázek uložili, klikněte na Soubor a Uložit jako – Obrázek ve formátu JPG, což je nejlepší formát pro web.

Můžete se také zeptat, co to je skenování?

Co je skenování

Při skenování se pořídí originální dokument, předloha textu, obrázků, fotografie a převede se do digitální podoby. Uloží se v počítači v některém z podporovaných formátů, což poslouží k možnosti další úpravu a zpracování.
Na co je skener? Skenery jsou zařízení sloužící ke snímání předlohy, nejčastěji papíru s textem či obrázku, a jejich následnému převedení do digitální podoby. Výsledný dokument můžete dále zpracovávat, poslat e-mailem či zveřejnit na webové stránce. Nejrozšířenější jsou stolní skenery, které se připojují k počítači.

Jaké DPI pro tisk?

Co se bude tisknout? Na tisk interních firemních dokumentů stačí DPI 300. Pokud se jedná o materiály, které vás budou reprezentovat, je vhodnější zvolit DPI mezi 600 a 1 200. Pro tisk fotografií je hodnota DPI zcela zásadní a určitě by neměla jít pod DPI 1 200, ideálně DPI 2 400. Jak udělat 300 DPI? DPI je záležitostí tisku. Jeho nastavení ve foťáku nemá žádný význam a nijak nastavit nejde.

Jak tisknout fotky 10x15?

Pokud máte fotopapír o konkrétním rozměru (např. 10×15 cm), stačí nastavit tento rozměr a v Rozložení tisku nechat 1 sloupec a 1 řádek. Fotky poté přetáhněte do středního pole a můžete je tisknout, uložit do PDF nebo si objednat tisk v profesionální kvalitě. Jak se pocita DPI? Počtu bodů na jednotku délky se říká rozlišení. Jednotkou délky je bohužel jeden palec (cca 2,5 cm), jednotka se nazývá DPI (dý pí aj, Dot Per Inch, bodů na palec). Obrázek s rozlišením 300 DPI obsahuje na každý palec 300 bodů.

Jak nastavit DPI u fotky?

Obecně můžu doporučit příliš se nezabývat tím, jaké rozlišení je pro danou tiskárnu vhodné, jestli třeba není lepší před tiskem rozlišení fotky upravit tak, aby bylo co nejblíže „ideální“ hodnotě 300 DPI. Prostě nastavte v ovladačích velikost papíru a fotku pošlete na tiskárnu v původním rozlišení.

By Guthrie

Který kouč dovedl Ajax k vítězství v Lize mistrů 1995? :: Na které planetě je nejdelší rok?
Užitečné odkazy