Domovská stránka > N > Na Které Planetě Je Nejdelší Rok?

Na které planetě je nejdelší rok?

Venuše přitom oběhne Slunce za 224 dnů. Den je tedy delší než rok. Je to způsobeno hlemýždí rotací Venuše. Tato planeta se otáčí kolem své osy rychlostí pouhých 6,5 kilometrů za hodinu.

Přečtěte si více

Proč zrušili Pluto?

Pluto objevil americký astronom Clyde Tombaugh 18. února 1930. V té době se odborníci domnívali, že je větší než Země. Až do roku 2006 ho vědci považovali za devátou planetu Sluneční soustavy, pak se ale změnila definice planety a Pluto jí přestalo vyhovovat. Kdy byl vyřazen Pluto? Ze seznamu planet ve sluneční soustavě astronomové Pluto vyřadili 24. srpna 2006.

Kdy a kde bylo Pluto vyřazeno z planet sluneční soustavy?

Roku 1930 ho objevil americký astronom Clyde Tombaugh. Toto kosmické těleso astronomové původně řadili mezi planety, ovšem po změně definice pojmu „planeta“, ke kterému došlo během 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze v roce 2006, bylo zařazeno mezi trpasličí planety a plutoidy. Co je součástí vesmíru? Vesmír či kosmos (z řeckého κόσμος, ozdoba, šperk ale později také vše uspořádané, řádné a jisté, vesmír) je souhrnné označení veškeré hmoty, energie a časoprostoru, který je obsahuje. Zahrnuje tedy hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor, temnou hmotu a další.

Když to vezmeme v úvahu, co obiha kolem slunce?

Jenže dnes už víme, že tenhle poznatek není přesný. Země kolem Slunce neobíhá. Země, další planety sluneční soustavy, dokonce samotné Slunce – to vše rotuje kolem hmotného středu soustavy – barycentra. Co je Sedna? Sedna je inuitská bohyně moře a matka všech živých tvorů. Podle legendy má ruce s osekanými prsty připomínající tulení ploutve. S tuleni prý také žije v hlubinách. Uctívána je především rybáři.

Co je uvnitř Slunce?

Slunce je hvězdou, která nemá pevný povrch, tak jak jej chápeme třeba na Zemi. Je koulí ionizovaného plynu (plazmy) složeného převážně z vodíku (cca 92,1 %) a helia (7,8 %). Slunce udrží svůj tvar díky vlastní gravitaci, proti níž stojí gradient tlaku plazmatu. Co dělá Slunce? Kromě toho, že je slunce největším zdrojem energie všech živých organismů na této planetě, má také pozitivní vliv na lidské zdraví. Potlačuje negativní myšlenky, zlepšuje spánek a je prevencí některých chorob. Co ale v malém množství prospívá, může ve velkých dávkách škodit.

Jaká je největší hvězda ve vesmíru?

Za největší známou hvězdu se tak považuje rudý nadobr UY Scuti ze souhvězdí Štítu, s odhadovaným poloměrem 1 708 ± 192 poloměrů Slunce.

By Linkoski

Jaké rozlišení pro tisk fotografií? :: Kam patří sluneční soustava?
Užitečné odkazy