Domovská stránka > K > Kdy Se Používá Nedělitelná Mezera?

Kdy se používá nedělitelná mezera?

Pevná mezera (tvrdá, nedělitelná) je od klasické nerozeznatelná. Používá se všude tam, kde není dovoleno dělit výrazy, které k mezeře přiléhají, na dva řádky. Zachovává se tak čitelnost a plynulost textu.

Přečtěte si více

Jak na pevne mezery?

Nejjednodušším způsobem pro zápis pevné mezery je kombinace více kláves (tzv. klávesová zkratka). Stiskněte levý nebo pravý Ctrl, k němu klávesu Shift a nakonec mezerník. Jaký je rozdíl mezi mezerou a nedělitelnou mezerou? Zatímco pevná mezera má pevně danou šířku a neroztahuje se ani při roztahování ostatních mezer na řádku, nezlomitelná mezera je flexibilní a společně s ostatními mezerami na řádku se roztahuje. Faktem ale je, že mnoho textových editorů automaticky interpretuje nezlomitelnou mezeru jako pevnou.

Kde se píšou mezery?

Jednou z nejčastějších chyb je nesprávné umisťování mezer v souvislosti s interpunkčními znaménky. Mezera se píše po čárce, tečce, vykřičníku, otazníku, dvojtečce, středníku, příp. trojtečce na konci věty – NE před nimi! Může se také zeptat, kdy se píše tečka za číslem? Za číslovkou základní (na otázku kolik?) tečku nepíšeme (3 kamarádi, v 8 hodin ráno) Za číslovkou řadovou (na otázku kolikátý?) tečku píšeme (5. ročník, na 13.

Co jsou to typografická pravidla?

Základní, všeobecně známe a povětšinou dodržované pravidlo mluví o zapisování mezer za interpunkční znaménka (čárku, tečku, dvojtečku, otazník, vykřičník, středník, výpustku). Nejčastějším porušením pravidla je vynechání této mezery, případně zápis mezery nejen za, ale i před interpunkční znaménko. A další otázka, jak napsat zúženou mezeru? Zúženou mezeru najdete v Vložit - Symbol - Speciální znaky ve Vašem textovém editoru označenou jako 1/4 dlouhá mezera. V některých textových editorech může nastat problém s vložením nezlomitelné a zúžené mezery. Pokud Vám při psaní textu tento problém vznikne, použijte pouze nezlomitelnou mezeru nebo mezislovní mezeru.

Co nemůže být na konci Radku?

Řádek se nemá zalomit v mezislovních mezerách, které jsou užity: ve spojení neslabičných předložek k, s, v, z s následujícím slovem, např. k mostu, s bratrem, v Plzni, z nádraží, ve spojení slabičných předložek o, u a spojek a, i s výrazem, který po nich následuje, např. Jak se dělá pevná mezera v Powerpointu? Pevná mezera v MS PowerPoint

To se udělá jednoduše pomocí zkratky alt+0160.

Můžete se také zeptat, jak napsat prázdný znak?

Jak jej napsat, to do značné míry závisí na platformě, kterou používáte.

  1. Windows. Ve Windows funguje Alt+8203 nebo Alt+200B.
  2. Linux. Ctrl+Shift+U8203.
  3. Apple OS X.
  4. HTML.
  5. Nebo si můžete neviditelnou mezeru zkopírovat v následujícím textu.

By Corneille

Co si o nás myslí kočky? :: Jak psát na místě?
Užitečné odkazy