Domovská stránka > K > Kdy Končí Síť 3G?

Kdy končí síť 3G?

Na většině území České republiky dnes přestaly fungovat starší mobilní 3G sítě. Jako poslední jejich provoz až na výjimky ukončili operátoři T-Mobile a O2, Vodafone tak učinil již 31. března. Uvolněné frekvence v pásmu 2100 MHz operátoři využijí k rozšíření modernějších technologií LTE a 5G.

Přečtěte si více

Kdy skončí 4G?

březnu 2021 vypneme. Pro využívání 4G LTE sítě je potřeba mít pouze správné zařízení a SIM kartu. Většina našich zákazníků už je má, takže se pro ně vůbec nic nemění. Změny se týkají především připojení k internetu, pro volání i SMSky zůstává pro všechny naše zákazníky nadále dostupná také 2G síť. Podle toho, kdy se bude vypínat 3g? Dnes, tedy 30. listopadu, ukončuje T-Mobile, jako poslední tuzemský operátor, provoz 3G sítě. Dělají tak i ostatní evropští operátoři a smysl této akce je jasný – uvolnit frekvenci 2 100 MHz a využít ji k rozšíření modernějších technologií LTE a 5G.

Kdy se vypne LTE?

Na konci listopadu 2021 vypnuli své 3G vysílače O2 a T-mobile, tudíž s 3G sítěmi v České republice jsme se definitivně rozloučili. LTE (4G) a 5G se tak staly prakticky jedinou možnosti připojení k internetu v mobilu, pokud nepočítáme připojení pomocí WiFi. Které telefony přestanou fungovat? Pokud máte telefon nebo tablet značky BlackBerry s operačním systémem BlackBerry OS (BlackBerry 7.1, BlackBerry 10, PlayBook OS 2.1 nebo starší verze), je načase je vyměnit za novější přístroj. Kanadská firma totiž uvedla, že od 4. ledna 2022 přestane právě tyto své produkty podporovat.

Co je to 3G internet?

3G (též „třetí generace mobilních telekomunikačních technologií“) je zkratka označující mobilní zařízení a mobilní sítě podle vyhovující standardu International Mobile Telecommunications-2000 (IMT-2000) vydaného unií ITU. Kdy se vypne 2G? ČTÚ nyní obnovil příděl pásma 2100 MHz pro operátora O2 a při té příležitosti uložil provozovateli povinnost udržet v provozu síť 2G nejméně do roku 2028. Termín by mohl být zkrácen, pokud by počet uživatelů této v současnosti nejstarší provozované mobilní sítě klesl pod 5 %.

Jak přejít na 4G?



Nastavení režimu sítě na 4G / 5G

  1. Otevřete aplikaci Nastavení.
  2. Klikněte na Připojení.
  3. Zvolte Mobilní sítě.
  4. Pokračujte na Režim sítě.
  5. V posledním kroku zvolte možnost 5G/LTE/3G/2G (autom. připojit).
Podle toho, jaký je rozdíl mezi 4g a 5g? 5G sítě fungují na vyšších frekvencích, než dnes již rozšířené 4G. Oproti 4G navíc využívá milimetrové pásmo, díky čemuž dokáže přenášet data rychleji, s lepší odezvou a také s větší propustností.

Pokud jde o to, co je 5g síť?

5G neboli síť páté generace je telekomunikační standard pro nové mobilní sítě, které ve všech ohledech překonávají stávající 4G sítě. 5G v porovnaní s předcházejícími generacemi dokáže poskytnout výrazné navýšení přenosové rychlosti v obou směrech (až 10x) a výrazné snížení doby odezvy.

By Hadley Peede

Jak poznám že můj telefon a SIM karta podporují 4G LTE? :: Jak dlouho vydrží baterie iPhone?
Užitečné odkazy