Domovská stránka > P > Proč Nepoužívat Wikipedii?

Proč nepoužívat Wikipedii?

Dalším zjištěním bylo to, že Wikipedia má záznamy často velmi špatně strukturované a zmatené. Celkově se však dá říci, že výsledky nejsou v porovnání s Britannicou zase tak špatné a v tomto souboji Wikipedia poměrně obstála.

Přečtěte si více

Co je to věrohodnost?

Věrohodnost (též důvěryhodnost nebo hodnověrnost) je vlastnost entity, která vyjadřuje míru souladu touto entitou v budoucnu emitovaných informací s pravdou, realitou, skutečností; čím je věrohodnost vyšší, tím větší je tato shoda. Jak najít zdroje na Wikipedii? Stránka na Wikipedii vám může například ukázat klíčová slova, která máte použít při hledání zdrojů v různých databázích. Další dobrou pomůckou může být nástroj "Odkazuje sem", případně kategorie v dolní části stránky, pomocí kterých můžeme najít příbuzné stránky, které možná primární zdroje odkazují.

Z jakých zdrojů lze získat informace?

Obsah

  • 3.1 Internetové nástěnky, wiki a příspěvky v Usenetu.
  • 3.2 Díla publikovaná přímo autory. 3.2.1 Zdroje publikované přímo autory v článcích o nich samých.
  • 3.3 Politické a náboženské weby (včetně těch extremistických)
  • 3.4 Weby různých organizací
  • 3.5 Online zdroje vs. offline zdroje.
Kdo Wikipedii zřizuje a za jakým účelem? V roce 1995 vytvořil americký programátor Ward Cunningham webové stránky nazvané WikiWikiWeb, které mohl upravovat každý návštěvník - od té doby se podobných systémů, dnes označovaných všeobecně jako "wiki" (havajské slovo pro "rychlý", míněno stránky, na kterých může návštěvník cokoli opravit rychle), objevilo velké

Na čem běží Wikipedie?

Wiki encyklopedie může přinášet nejčerstvější informace, např. o mladých zpěvácích, hercích, nových objevech, nedávných událostech, které se do tištěných encyklopedií hned tak nedostanou, ačkoliv by si to zasloužily. Je spousta věcí, které lidé hledají na Internetu, protože v encyklopediích je hledali marně. Tak co je sekundární zdroj? Jako sekundární zdroje jsou na Wikipedii označovány publikace, které informace zpracovávají z více zdrojů a dostatečně do hloubky.

Můžete se také zeptat, jak poznat důvěryhodný zdroj?

zdroj

Zásada ověřování informací - "CRAAP" filtr

  1. Aktuálnost (Currency)
  2. Relevance (Relevance)
  3. Autorita (Authority)
  4. Správnost (Accuracy)
  5. Účel (Purpose)
Jak poznat ověřený zdroj? Pokud si vygooglíme jeho jméno a najdeme relevantní informace, tak je nejspíš vše v pořádku. Pokud ho ale nemůžeme dohledat nebo nenajdeme jeho spojitost s daným tématem, měli bychom zbystřit. Pozor si musíme dát také na „velmi důvěryhodné zdroje, za které autor ručí“.

Jak uvést Wikipedii jako zdroj?

Většina stylů citací vyžaduje plné URL článku. Pokud je ale nutná větší stručnost, můžete uvést pouze URL Wikipedie (tj. http://cs.wikipedia.org pro její českou verzi), protože adresa článku je snadno odvoditelná z jeho názvu. Některé styly citací požadují uvedení data, kdy byla použitá webová stránka stažena.

By Edmunda

Jak se stát Wikipedistou? :: Co je optické připojení internetu?
Užitečné odkazy