Domovská stránka > J > Jaké Jsou Zdroje Vody?

Jaké jsou zdroje vody?

Pitná voda se v České republice v naprosté většině případů získává buď úpravou vody ze studní, vrtů či pramenišť, nebo úpravou vody povrchové - z potoků, řek, rybníků či vodních nádrží.

Přečtěte si více

Kde je pitna voda?

Zdroje pitné vody jsou podzemní (studny) nebo povrchové (jezera, řeky). Říční voda může prosakovat do okolí (odborně se tomuto jevu říká infiltrace), odkud se pak pomocí studní voda vyčerpá a dále upravuje. Nebo se voda odebírá přímo z vodárenské nádrže či řeky, obvykle z takové hloubky, kde je voda nejkvalitnější. Může se také zeptat, na co dělíme vodu? - voda chladící, kotelní, závlahová, pro rekreaci, rybářství atd.

  • Srážková voda.
  • Podpovrchová voda.
  • Povrchová voda.
  • Pitná voda.
  • Minerální vody.
  • Užitková voda.
  • Provozní voda (technologická)
  • Odpadní vody.

Jak získáváme vodu?

V České republice se zpravidla získává úpravou surové vody z vodního zdroje v úpravně vody, i když řada spotřebitelů může vodu získávat ze zdroje vlastního (studna, vrt). Zajištění dostatečného množství kvalitní pitné vody je jedním z úkolů vodního hospodářství. Odkud berou Teplice vodu? Město Teplice je zásobováno pitnou vodou ze skupinového vodovodu Teplice OPSKTP. 037 vodovodem OP-SK-TP. 037.1. Zdrojem vody jsou přívodní řad DN 700, který zásobuje VDJ Teplice - Nová Ves – 2 x 4000 m3 (381,00 / 386,00 m n.

Jaké vodní zdroje se v přírodě vyskytují?

Nejkvalitnější vodní zdroje představují podzemní zdroje či artézské studny, popřípadě speciální vodárenské nádrže, méně kvalitní zdroje se nacházejí v jezerech, řekách a potocích. Odkud je pitná voda v Praze? Hlavním zdrojem pitné vody pro hlavní město Praha je úpravna vody Želivka, která metropoli zásobuje ze 75% a která vodu upravenou ozonizací do města dopravuje štolovým přivaděčem dlouhým téměř 52 km. Provoz úpravny byl zahájen v roce 1972 a k zpracování využívá vodu z blízké nádrže Švihov.

Tak kde vsude se v prirode nachazi voda?

Voda pokrývá více než 71 % zemského povrchu. Více než 97 % plochy vodstva pokrývají moře a oceány, oproti tomu sladká voda tvoří pouze 3 % hydrosféry. Slaná voda na zemi obsahuje v průměru 35 gramů různých solí na jeden litr (nejvyšší podíl zaujímá se 78 % chlorid sodný). Proč je nedostatek pitné vody? Klimatické změny, jako jsou změny počasí (včetně sucha či záplavy), odlesňování, zvýšené znečištění, skleníkové plyny a neefektivní využívání vody jsou hlavními příčinami nedostatečného zásobování vodou.

V jakých skupenstvích se vyskytuje voda na Zemi?

Nejhojněji se voda vyskytuje ve skupenství kapalném. Ve skupenství pevném nabývá podoby ledu nebo sněhu a ve skupenství plynném se vyskytuje jako vodní pára.

By Jemy Bizcassa

Kde všude se vyskytuje voda? :: Co to jsou datové pakety?
Užitečné odkazy