Domovská stránka > J > Jaké Přírodní Zdroje Může Člověk Využívat?

Jaké přírodní zdroje může člověk využívat?

Přírodní zdroje se dělí na prakticky nevyčerpatelné (energie slunce, příliv a odliv, vnitřní teplo, atmosférický vzduch, voda); obnovitelné (půda, rostliny, přírodní zdroje) a neobnovitelné (minerály, stanoviště, říční energie).

Přečtěte si více

Jak clovek vyuziva prirodu?

Příklady: - statky, které člověk odebírá z přírody a přímo je využívá nebo přetváří v různé produkty (kovy, pitná voda apod.) - Přírodní procesy (sluneční záření, energie vodních toků, větrná energie apod.) Lidé se také ptají, jaké jsou přírodní zdroje uhlovodíků? Přírodní zdroje uhlovodíků

  • Ropa. Je tmavá, oleji podobná kapalina výrazného zápachu, menší hustoty než voda. Ropa se nejdříve zbavuje hrubých příměsí (písek) a vody.
  • Zemní plyn. Využívá se především jako palivo. Jeho hlavní složkou je methan –CH4 (90%).
  • Uhlí

Které zdroje energie jsou nevyčerpatelné?

Mezi nevyčerpatelné zdroje patří sluneční záření, energie vody, větrná energie, geotermální energie, nukleární energie a energie přílivu. Mezi zdroje obnovitelné vyčerpatelné řadíme zdroje, které získávají energii z organismů a jejich společenstev. Na jaké skupiny rozdělujeme zdroje uhlovodíků? zdroje uhlovodíků

Uhlí

  • lehký olej (do 150°C) - obsahuje benzen, toluen, xyleny.
  • karbolový olej (do 180°C) - obsahuje fenoly, kresoly, pyridin.
  • střední (naftalenový) olej (do 220°C) - obsahuje naftalen, naftoly.

Co je přírodní bohatství?

Přírodní bohatství je v České republice chráněno ve mnoha chráněných krajinných oblastech a přírodních rezervacích. Na území ČR byly vyhlášeny čtyři národní parky (Krkonoše, Šumava, Podyjí a České Švýcarsko) s nejpřísnějším režimem ochrany. Které přírodní suroviny jsou vyčerpatelné a které ne? Typickými příklady neobnovitelných zdrojů energie především fosilní paliva jsou uhlí, ropa, zemní plyn a rašelina. Dále sem patří látky pro výrobu jaderné energie (uran, výhledově thorium), protože přirozené přírodní zásoby štěpných materiálů jsou také vyčerpatelné.

Také, co je to elektrárna?

Elektrárna je technologické zařízení sloužící k výrobě elektrické energie. Ta se získává přeměnou z energie vázané v nějakém zdroji. Nejčastěji je tato energie nejdříve přeměněna na energii mechanickou, kterou je následně poháněn elektrický generátor. Co to je energetika? Energetika je odvětví průmyslu, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí energie. Jde o výrobu elektrické energie v elektrárnách, distribuci prostřednictvím přenosové soustavy, ale také o těžbu, distribuci a využití uhlí, ropy, zemního plynu, jaderného paliva či dřeva.

Co patří mezi neobnovitelné zdroje?

Obnovení těchto zdrojů by přitom trvalo mnohonásobně déle než vyčerpání zásob. Nejčastěji se termín neobnovitelné zdroje používá pro fosilní paliva – jedná se o označení uhlí, ropy a zemního plynu.

By Brennen Beezley

Kolik je odstínu šedé? :: Co jsou obnovitelné přírodní zdroje?
Užitečné odkazy