Domovská stránka > C > Co Jsou Obnovitelné Přírodní Zdroje?

Co jsou obnovitelné přírodní zdroje?

Definice obnovitelného zdroje podle českého zákona č. 17/1992 Sb. o životním prostředí je: „Obnovitelné přírodní zdroje mají schopnost se při postupném spotřebovávání částečně, nebo úplně obnovovat, a to samy, nebo za přispění člověka.

Přečtěte si více

Co jsou to obnovitelné zdroje?

K obnovitelným zdrojům energie se v podmínkách ČR řadí využití energie vody, větru, slunečního záření, biomasy a bioplynu, energie prostředí využívaná tepelnými čerpadly, geotermální energie a energie kapalných biopaliv. Jaké jsou přírodní zdroje? přírodní zdroje v užším smyslu, tedy takové statky, které člověk odebírá z přírody a přetváří je v různé produkty. Mohou z nich být získávány suroviny, paliva, energie nebo mohou být bezprostředně využívány jako spotřební předměty (jako např. pitná voda)

Jak rozdělujeme přírodní zdroje?

Přírodní zdroje energie se nejčastěji dělí na obnovitelné a neobnovitelné. Toto víceméně ekonomické dělení je však zcela zavádějící a v podstatě jen jakousi reklamou na méně využívané zdroje. Za neobnovitelný zdroj jsou zpravidla označována fosilní paliva – ropa, zemní plyn a uhlí. Co je to přírodní zdroj? Přírodní zdroj je podle J. Drdoše (1992, 32) určitý prvek prostředí s užitkovou hodnotou, která představuje pro člověka možnost využití. Může se jednat o látky, energie i procesy (nerostná surovina, vodní energie apod.).

Co jsou to obnovitelné a neobnovitelné zdroje?

Uhlí, ropa nebo zemní plyn jsou tedy NEOBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE.Ve zbytkovém komunálním odpadu je kolem 50 % biomasy, která je obnovitelným zdrojem energie. Energie vyrobená v zařízeních na energetické využívání zbytkového komunálního odpadu pochází přibližně z poloviny z obnovitelných zdrojů energie. Jaká je hlavní výhoda obnovitelných zdrojů? Dostupnost přírodních obnovitelných zdrojů je v porovnání s neobnovitelnými snadná. Konkrétně Slunce a jeho sluneční paprsky jsou nejdostupnějším dodavatelem energie na planetě Zemi. Podobně na tom je i větrná energie, která vzniká důsledkem rozdílných tlaků, které ovlivňuje teplota.

Jaké máme obnovitelné zdroje energie?

Obnovitelné zdroje energie jsou v podmínkách ČR nefosilní přírodní zdroje energie, tj. energie vody, větru, slunečního záření, pevné biomasy a bioplynu, energie okolního prostředí, geotermální energie a energie kapalných biopaliv. Co jsou to alternativní zdroje? Co všechno můžeme počítat mezi alternativní zdroje energie:

vodní a větrnou energii, sluneční záření, které zužitkují elektrárny, biomasu (biologický odpad, například dřevo), geotermální energii, energii příboje a přílivu oceánů.

Když to vezmeme v úvahu, co jsou to energeticke zdroje?

Konkrétně se jedná o uhlí, ropu, zemní plyn, uran a přírodní obnovitelný potenciál (slunce, voda, vítr, biomasa, geotermální energie). Primární zdroje energie jsou tedy takové zdroje, které neprošly žádnou lidmi provedenou přeměnou nebo transformačním procesem. Primární zdroje energie jsou volně dostupné v přírodě.

By Henig Battiest

Jaké přírodní zdroje může člověk využívat? :: Jak začít kariéru v IT?
Užitečné odkazy