Domovská stránka > K > Kdo Vymyslel České Měsíce?

Kdo vymyslel České měsíce?

Názvy označující kalendářní měsíce jsou v češtině velmi starobylé, pocházejí až z praslovanštiny. Naši předkové v nich zachycovali nejtypičtější přírodní jevy, které měli spojené s tím kterým obdobím, případně práce, které se v tu dobu vykonávaly. Určité názvy se používají jen v češtině, třeba leden nebo únor.

Přečtěte si více

Může se také zeptat, z jakých slov byly odvozeny české názvy měsíců?

Světoznámé značky: Jak vznikla jejich jména a co při tom bylo rozhodující?

  • Leden - je odvozen od slova led.
  • Únor - v lednu začal led tát a ledové kry se začaly pomalu ponořovat do vody.
  • Březen - neboli také březový měsíc, kdy raší břízy, také v tomto období zabřezává zvěř
  • Duben - je měsícem dubů, kdy začínají rašit.
Jak vznikl nazev cervenec? června začíná na severní polokouli léto. Jméno červen je odvozováno rozmanitě, například pánové Rakowiecki a Leška viděli jeho původ v červenání ovoce a jahod v tomto měsíci, ale pan Partl odvozoval slovo od červenosti vůbec nebo od červů, kteří v tomto období dělají škody zvláště na štěpích a ovoci.

A další otázka, jak vznikl nazev prosinec?

Název pravděpodobně pochází od slova „prosiněti“ (problesknout), což značí, že se jedná o měsíc, kdy slunce už jen občas prosvitne (probleskne) mezi mraky. Může ale být odvozen též od slova siný (modravý, šedivý), či od slova prase, jelikož tento měsíc je obvyklým časem zabijaček. A další otázka, jak vzniklo slovo červen? v tomto měsíci se lidé často setkávali s červy v ovoci. právě v tomto období se sbíral červec (druh hmyzu, z nějž se získávalo barvivo) pro tento měsíc je typická červená barva, kterou se vyznačuje celá řada dozrávajících plodů (třešně, višně, jahody, maliny…).

Jak vznikl nazev měsíce březen?

Český název měsíce se odvozuje od březosti samic zvířat. Druhý výklad odkazuje na rašení bříz. V mnoha evropských jazycích je název měsíce (anglicky March, německy März, slovensky Marec) odvozen od latinského Martius, což bylo pojmenování podle mytologického Marta, boha války a zemědělství. Z jakého významu od čeho byl odvozen název měsíce listopadu? Listopad začíná stejným dnem v týdnu jako březen. Název je odvozen od padání listí, které je v toto roční období ve středoevropských přírodních podmínkách typické. V římském kalendáři byl listopad devátým měsícem (proto se jmenuje v jiných jazycích november, podle novem = devět). V roce 153 př.

Jak vznikl název měsíce srpen?

Srpen je podle gregoriánského kalendáře osmý měsíc v roce. Má 31 dní. Český název pochází pravděpodobně od zemědělského nástroje srpu, užívaného při sklizni obilí. Jak vznikl název měsíce duben? Duben je podle gregoriánského kalendáře čtvrtý měsíc v roce. Má 30 dní. Český název měsíce se odvozuje od dubů, kterým během tohoto měsíce začíná růst listí. V mnoha evropských jazycích je název měsíce (anglicky April, německy April, slovensky Apríl) odvozen od latinského Aprilis.

Jak vznikl měsíc září?

Pojmenování září vzniklo ze spojení za říje ("během říje"), tedy původně staročesky za řuje. Staročeské slovo řúti se postupně vyvinulo do současného řvát. Září je tedy měsícem, v němž se zvěř páří a vydává charakteristické zvuky čili řve.

By Shirlee

Jak vznikl název leden? :: Co jsou úpolové hry?
Užitečné odkazy