Domovská stránka > J > Jak Vznikl Název Leden?

Jak vznikl název leden?

Český název měsíce pochází od slova led – měsíc ledu. Ve východní Evropě byl tento měsíc původně označován jako měsíc vlka. V mnoha jazycích je název měsíce (anglicky January, německy Januar, slovensky Január) odvozen od latinského Ianuarius, což bylo pojmenování podle boha Januse z římské mytologie.

Přečtěte si více

Jak vznikly názvy dnů?

Pojmenování jednotlivých dnů

Pondělí – den po neděli. Úterý – pochází ze slovanského výrazu vterý = druhý či od jména Týr. Středa – střed týdne. Čtvrtek – čtvrtý den týdne (slovanský pobaltský název perundan ještě připomíná boha Peruna)
Pokud jde o to, jak vznikl název květen? Výraz květen použil poprvé roku 1805 Josef Jungmann ve svém překladu Chateaubriandovy novely Atala, kterým chtěl dokázat, že i čeština umí být moderním uměleckým jazykem. Při tvorbě názvu měsíce vycházel ze staročeského přídavného jména květný a inspiroval se i jinými slovanskými jazyky.

Co znamená červen?

etymologieEditovat

Jméno je odvozeno od červů, snad podle červců, kteří se dříve sbírali pro výrobu barviva, nebo podle plodu včel, jehož je v této době hojnost. Od stejného základu bylo odvozeno i jméno pro červenec a tyto dva měsíce se kdysi označovaly jako „červen menší a větší“ resp. „červen první a druhý“.
Co se děje v červnu? Červen je období plné mláďat spárkaté i drobné zvěře, srny a laně kojí mláďata, jsou vidět zajíčci z druhých vrhů, bažantům a koroptvím odrůstají kuřata, bachyně vodí selata, většina pěvců vyvádí první mláďata. Kvetou lípy, začínají dozrávat lesní plody.

Můžete se také zeptat, jak se jmenuje měsíc?

Měsíce

Měsíc

Elementy dráhy
Obvod oběžné dráhy2 413 402 km (0,016 au)
Excentricita0,0549
Perigeum (k povrchu Měsíce)363 295 km (0,0024 au)
Apogeum (k povrchu Měsíce)405 503 km (0,0027 au)
Co je za měsíc?
názevetymologie
záříze staročeského označení tohoto měsíce zářuj, což znamená za říje; pravděpodobně označuje začátek říje (existuje paralela záčerven a červen)
říjenodvozeno od jelení říje
listopadodvozeno od padání listí

Tak co znamená červenec?

Název červenec je původně malý červen, přípona zde vyjadřuje následnost, červenec následuje po červnu. Začíná zrát první ovoce červené barvy. Červenec označuje období, kdy už je všechno červené ovoce, které ještě jen začalo zrát v červnu, už zralé. Červenec také může být slangový název pro načervenalou rudu, wurtzit. Co znamená apríl? Apríl je označení pro první dubnový den – 1. duben.

Můžete se také zeptat, co se stalo 1 dubna?

1572 – Gézové, členové protišpanělské opozice, dobyly Brielle, co bylo klíčovou bitvou Nizozemské revoluce. 1578 – William Harvey z Anglie objevil krevní oběh v těle. 1789 – První schůze členů Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických v New Yorku. 1900 – Ve Francii proběhla policejní reforma.

By Terr

Jak se nazývá operní text? :: Kdo vymyslel České měsíce?
Užitečné odkazy