Domů : Hardwarové podmínky : Definice paměti

Memory

Stejně jako lidé i počítače se hodně spoléhají na paměť. Musí zpracovávat a ukládat data, stejně jako my. Počítače však ukládají data digitální formát, což znamená, že informace lze vždy vyvolat přesně tak, jak byly uloženy. Na rozdíl od naší paměti se také paměť počítače postupem času nezhoršuje.

Zatímco paměť může odkazovat na jakékoli médium pro ukládání dat, obvykle se na ni odkazuje RAMnebo paměť s náhodným přístupem. Když se počítač spustí, načte operační systém do své paměti nebo RAM. To umožňuje počítači získat přístup k funkcím systému, jako je manipulace s klikáním myší a stiskem kláves, protože všechny obslužné rutiny událostí jsou načteny do paměti RAM. Kdykoli otevřete program, rozhraní a funkce používané tímto programem se načtou také do paměti RAM.

RAM je velmi vysokorychlostní typ paměti, takže je ideální pro ukládání aktivních programů a systémových procesů. Je to jiné než místa na pevném disku v tom, že RAM je tvořena fyzickými paměťovými čipy, zatímco pevné disky jsou magnetické disky, které se otáčejí uvnitř a pevný disk. Přístup k paměti RAM je mnohem rychlejší než přístup k pevnému disku, protože přístup k paměti RAM je založen na elektrických nábojích, zatímco pevný disk musí před přístupem k datům hledat správnou část disku. Všechny informace uložené v paměti RAM se však při vypnutí počítače vymažou. Na druhé straně pevný disk ukládá data magneticky, aniž by vyžadovala jakoukoli elektrickou energii. Další informace o rozdílech mezi pamětí RAM a místem na pevném disku najdete zde Článek centra nápovědy.

Dalším běžným typem paměti je flash paměť, který se obvykle používá pro malá zařízení, jako jsou digitální fotoaparáty, USB klíčenky a přenosné hudební přehrávače, jako je iPod nano. Tento druh paměti, známý jako „elektricky mazatelná programovatelná paměť jen pro čtení“ (EEPROM), je vhodný pro přenosná zařízení, protože ukládá informace, i když je vypnutý napájecí zdroj, ale je menší a odolnější než pevný disk.

Stručně řečeno, paměť je důležitou součástí fungování počítačů a mnoha elektronických zařízení. Zatímco paměť a RAM lze často používat jako synonyma, je dobré vědět také o jiných typech paměti. Doufejme, že budete schopni ukládat informace, které jste se naučili, do své vlastní paměti.

https://TechLib.com/definition/memory

TechLib - počítačový slovník Tech Lib

Tato stránka obsahuje technickou definici paměti. Vysvětluje ve výpočetní terminologii, co znamená paměť, a je jedním z mnoha hardwarových termínů ve slovníku TechLib.

Všechny definice na webu TechLib jsou napsány tak, aby byly technicky přesné, ale také snadno srozumitelné. Pokud shledáte tuto definici paměti užitečnou, můžete ji odkázat pomocí výše uvedených citačních odkazů.